CUMHURİYETİN 100. YILI ÖĞRENCİ FİKİR YARIŞMASI SONUÇLANDI

T.C. ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE İÇ MİMARLIK ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMLERİ CUMHURİYETİN 100. YILI ÖĞRENCİ FİKİR YARIŞMASI

BİRLEŞTİRİCİ MEKANLAR ÖĞRENCİ FİKİR YARIŞMASI JÜRİ RAPORU

6 Mayıs 2024 tarihinde son teslimleri yapılan yarışmaya 3 öğrenci başvuru yapmıştır. Aşağıda, bu yarışmacıların projelerinin jüri değerlendirmeleri bulunmaktadır.

15975 Numaralı proje

Projede üretilen pneumatic sistemle Altınbaş Üniversitesi öğrencilerinin etkileşim içinde, nitelikli zaman geçirmeleri için arka bahçede bir alan tasarlanması, tasarımda her bir rengin ve şişme sistem elemanlarının farklı kültürel zenginlikleri temsil etmesi gibi konsept düşünceler ve çevreci/geri dönüştürülebilir malzeme kullanımının düşünülmesi, kolay kurulabilen, mobil/geçici olan bir düzende kurgulanmasının planlanması gibi teknik özellikler jüri tarafından olumlu karşılanmıştır ancak tüm bu düşüncelerin yalnızca yarışmacılar tarafından yazılan raporda var olması ve tasarlanan üretimde bu düşüncelerin mekânsal karşılıklarının zayıf olması ve tasarlanan ürüne aksetmemesi jüri tarafından eleştirilmiştir.

Bunun yanı sıra, düşünülen tasarımın dijital araçlarla nitelikli olarak anlatılması jüri tarafından yetersiz görülmüş ve kullanılan dil terminoloji açısından zayıf bulunmuştur. Bu çalışma, içerik olarak uygun olsa dahi mekânsal ve grafik temsil açısından zayıf bulunmuş; bu nedenle ilk üç dereceye giremeyip teşvik ödülüne layık görülmüştür.

 

58730 Numaralı proje

Proje paftalarının grafik anlamda kendi içinde tutarlı ve yeterli bir dile sahip olduğu görülmüştür. Proje kapsamında kutlama alanı, kültürel etkinlik performans alanı, uluslararası mutfak istasyonları, dil öğrenme mekanları gibi çok kültürlü ortamlara hizmet sağlayacak fonksiyonların önerilmesi jüri tarafından olumlu karşılanmıştır. Ancak proje raporunda yazılmış ve pek çok ihtiyacı karşılayacak düşüncenin geliştirilmesine rağmen bunların mekânsal karşılıkları proje mekanlarında yeteri kadar olgun bulunmamıştır. Arazi kapsamının dışına taşma, gereğinden fazla bulunmuş ve önerinin fazla yapısal bir projeye doğru evrilmesi jüri tarafından olumsuz bulunmuştur. Alana katkı sağlaması ve pek çok öğrenci/kampüs ihtiyacını karşılamasının düşünülmesi açısından olumlu bulunduğu için, proje jüri tarafından teşvik ödülüne layık görülmüştür.

 

67295 Numaralı proje

Projenin bir konsept üzerinden (Wigwam) yola çıkarak üretilmesi ve yorumlanarak alana uyarlanması jüri tarafından olumlu karşılanmıştır. Öğrenci ihtiyaçlarının detaylıca düşünülmesi ve proje raporunda bunların açılması olumlu görülmüşse de bu ihtiyaçlar için önerilen mekân çeşitliliği yetersiz görülmüştür. Ayrıca proje alanının tanımlanmayarak kampüsün hangi noktasına yerleştireceği paftalarda açıkça belirtilmemesi eleştirilmiştir. Buna rağmen, belli bir anahtar kelime üzerinden alanda ihtiyaçların çözülmesi düşüncesi olumlu karşılandığı için proje teşvik ödülüne layık görülmüştür.

--

Özetle, yukarıda bahsi geçen üç projenin fikirleri kendi içlerinde olumlu bulunsa da yarışmacıların raporlarında bahsedilen detaylı fikirsel bağlamların, tasarladıkları önerilerde mekân kalitesi, niteliği ve temsili kapsamında yetersiz görülmesi projelerin ilk üç dereceye girmesine engel olmuştur ancak katılan yarışmacılara, alan ve konu hakkında raporlarında da belirttikleri gibi detaylı fikir geliştirmeleri dolayısıyla oy birliğiyle teşvik ödülü verilmesi kararlaştırılmıştır.