Leziz Diyet Mutfağı
Altınbaş Üniversitesi’nin Cumhuriyetimizin 100. Yılına Armağan 100 Kitap Projesi kapsamında Leziz Diyet Mutfağı kitabı yayımlandı.
Sağlıklı beslenmeyi lezzetle buluşturmak isteyenler için bir cerrah, bir şef ve bir diyetisyen eşliğinde hazırlanan Leziz Diyet Mutfağı kitabı gerçekleştirilen lansmanla okuyucularıyla buluştu. Kitapta besin değeri yüksek, doyurucu ve lezzetli yaklaşık 80 tarif bulunuyor. Kitabın bir başka özelliği de Atatürk'ün sevdiği yemeklerin tariflerini de içermesi.
Obezite ve diyabet tedavilerine yeni metotlar getiren Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Genel Cerrah Prof. Dr. Turgut İpek, Diyetisyen Seda Yağız ve Şef Rıza Belenkaya'nın imzasını taşıyan kitabın tanıtımı, Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı Üyesi Hüseyin Altınbaş ve Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan'ın da katıldığı toplantıda yapıldı. Tanıtım toplantısında konuklara, Şef Rıza Belenkaya'nın hazırladığı, Mustafa Kemal Atatürk'ün sevdiği yemeklerden oluşan özel bir menü sunuldu.
Tanıtımda konuşan Prof. Dr. Çağrı Erhan, Leziz Diyet Mutfağı kitabını Cumhuriyetin 100. yılına armağan ettiklerini belirterek, “Cumhuriyetimizin 100. yılına özel gerçekleştirdiğimiz etkenlikler iki ana başlık altında toplandı. İlki konferanslar, öğrenci etkinlikleri, geziler. İkincisi ise yayın faaliyetleridir. Bu yayın faaliyetleri ile Cumhuriyete armağan 100 kitap çıkardık" dedi.
Kitabın yazarlarından Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Genel Cerrah Prof. Dr. Turgut İpek, kitapta diyeti lezzetli bir hale getirdiklerini vurgulayarak, “Toplum olarak diyeti çok da sevmiyoruz. Bu nedenle diyet yemeklerinde lezzetin ve belli bir kalorinin de olması gerektiğine inandık. Cumhuriyetimizin 100. yılına üniversite olarak 100 kitap 100 etkinlik sloganıyla yola çıktık. Bu çerçevede 100. yıl kitap serisi için lezzetli diyetin nasıl olacağıyla ilgili kitap çıkardık. Her yemeğin tarifi, yapılması, tadılması, içindekiler, içindekilerin yararları, yapıldıktan sonra resmedilmesi gibi tamamıyla üniversitemize ait olan kitabımızı 100. yıl etkinliğine armağan ettik" diye konuştu.
Asya Kongresi'nde ülkeler bazında verilen obezite oranlarının çok çarpıcı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Turgut İpek, “Bu oran ABD'de yüzde 30 seviyesinde. Türkiye'de yüzde 20-30 bandında. Özellikle gençlerde yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bunun önlemi alınmalı. Ülkemizde obezite hastalık olarak kabul ediliyor ancak bununla mücadele daha da geliştirilmeli" dedi.
Prof. Dr. Turgut İpek, gelecekte yapay zekanın obeziteyi engellemede kullanılabileceğine işaret ederek, “Bütün hastalıkları iyileştirmek veya ortaya çıkarmak, bağırsaklarımızdaki mikroorganizmalarla doğrudan bağlantılı. Eğer yapay zekayı geliştirip, laboratuvar teknikleriyle desteklersek, vücudumuzdaki mikropların hangilerinin iyi ya da hangi hastalığı yaptığını tam olarak ortaya koyabiliriz. Böylece tüm hastalıklarda olduğu gibi obezitede de yeme alışkanlığıyla hastalıkları ya da onlara meyletmeyi ortadan kaldırmak mümkün olacak" şeklinde konuştu.
Kitabın yazarlarından Şef Rıza Belenkaya ise kitaptaki tarifleri hazırlarken Türk mutfağının özüne yönlendirme yaptıklarını söyleyerek, kitapla ilgili şu bilgileri verdi:
“Diyet denilince insanların aklına salata ve yeşillik geliyor. Ancak biz kitapta özümüzdeki fırın ve buhar pişirme tekniklerine dönerek, sağlıklı beslenmenin sağlanabileceğini göstermek istedik. Binlerce yıldır kullandığımız bu pişirme tekniklerini modernize ettik. Kitabımızdaki tariflerin tamamını fırın ya da suda pişirdik. Bunu yaparken de doğru baharatları kullandık. İnsan metabolizmasının baharatlara ihtiyacı var. Kullandığımız teknikerleri ve baharatları birleştirerek, lezzetli tarifler ve doğru menüler ortaya çıkardık. Kitabımızdaki tariflerle Türk mutfağının özüne yönlendirme yaptık. Amacımız ürünü besin değerini kaybetmeden kendi özüyle pişirmek".
Kitapta Mustafa Kemal Atatürk'ün en sevdiği yemekler olan kuşkonmaz, kuru fasulye, karnıyarık, bamya gibi tariflere yer verdiklerini belirten Rıza Belenkaya, “Bu yemeklerden lansmanımıza özel bir menü hazırladık. Menüde dikkat çeken kuşkonmaz oldu. Kuşkonmaz bizim yemek kültürümüze ait bir besin değil ancak Atatürk, 1926'da Yalova'da tohumunu ektirmiş. Günümüzde ise yeni yeni Ege ve Akdeniz'de ekimi yapılmaya çalışılıyor. Kalori ve sağlığa yararları bakımından dünyada trend bir ürün" diye konuştu.
Kitabın yazarlarından Diyetisyen Seda Yağız ise diyeti çeşitli tariflerle leziz bir hale getirmenin mümkün olacağına dikkat çekti; her bireyin sağlık durumu çerçevesinde kendi vücuduna uygun seçim yaparak hem diyetini bozmadan hem de lezzetli yemek tüketebilmesini sağlamak istediklerini dile getirdi. Yağız, “Beslenme bilimine ve mutfağa ilgi duyan ve her yaş grubundan insana yol göstereceğini umduğumuz bu kitabın, sağlıklı beslenmeyi keyifli ve sıkılmadan yapabilmeleri adına kişileri sağlıklı beslenmeye teşvik etmeyi gönülden istiyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.