COST: Cognitive decline in Nephro-Neurology: European Cooperative Target

Böbrek sağlığı ile bilişsel fonksiyon arasındaki ilişki ve hasta bakımını geliştirecek yöntemler üzerinde durulan etkinlik, Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Gaye Hafez tarafından düzenlendi. Program, İtalya, Fransa, İsviçre, Sırbistan, Birleşik Krallık, Bosna-Hersek, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Romanya, Türkiye ve ABD'den 33 katılımcıyı bir araya getirdi. Eğitim programı hakkında bilgi veren Gaye Hafez, “Farklı disiplinlerden gelen bu uzman, araştırmacı ve klinisyenlerin amacı, kronik böbrek hastalığında (KBH) gelişen bilişsel bozukluğun nedenlerini anlamak, hasta bakımı ve tedavi yöntemlerini geliştirmekti” dedi.

KBH ve bilişsel bozukluk arasındaki ilişkiye dikkat çekildi

Eğitim programında, kronik böbrek hastalığı ve bilişsel bozukluk arasındaki ilişkiyi ele almak üzere tasarlanmış kapsamlı bir teorik içerik ile pratik uygulamalara yer verildi. Oturumlar, nefroloji, nöroloji, geriatri, farmakoepidemiyoloji ve farmakoloji alanlarında tanınmış uzmanlar tarafından yürütüldü. İki günlük programda, Marion Pepin tarafından yönetilen hipotetik bir hasta için multidisipliner bir tedavi planı da geliştirildi.

Organizasyon, Gaye Hafez’in yanı sıra Eczacılık Fakültesi’nden Yasemin Yücel Yücel, Gizem Yeğen ve eczacılık öğrencileri İrem Dilara Duman, Merve Turan, Doğa Bulut ve İlayda Hayal Ekşi’nin önemli katkılarıyla gerçekleştirildi.

KBH, bilişsel bozukluğa yol açıyor

Kronik böbrek hastalığı (KBH) ile bilişsel bozukluk arasında önemli bir bağlantı olduğunu vurgulayan Gaye Hafez, hastalığın hafıza kaybı ve dikkat dağınıklığı gibi sorunlara  yol açabildiğini ve her iki durumun birbirini kötüleştirebileceğini dile getirdi. KBH ile ilişkili toksin birikimi, yüksek tansiyon ve eşlik eden diğer hastalıkların beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyebildiğine değindi. Ayrıca KBH hastalarındaki bilişsel sorunların günlük yaşamı da etkilediğinin altını çizerek, günlük aktivitelere katılmayı zorlaştırdığını anlattı. Araştırmacıların, bu sorunları daha iyi anlamak amacıyla tanı ve tedavi üzerine çalıştıklarını belirten Dr. Hafez, İstanbul'da düzenledikleri bu eğitimde, böbrek sağlığı ile bilişsel fonksiyon arasındaki ilişkiye yoğunlaşmayı ve hasta bakımını geliştirmeyi hedeflendikleri aktardı.

CONNECT Aksiyonu ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için:  www.connectcost.eu