Radyo, Televizyon ve Sinema

Dr. Öğretim Üyesi Janet Barış

Bölüm Başkanının Mesajı

Günümüz toplumsal yaşamında sanatın yadsınamaz varlığı ve gerekliliği artık tartışılmaz bir gerçektir. Yedinci sanat olarak tanımlanan sinema ise, bildiğimiz gibi tüm sanat formlarını içinde barındırır. Bir başka deyişle, sinema bir sanatlar bireşimidir ve sinema eğitimi görsel, işitsel, yazınsal ve dramatik sanat disiplinlerine özgü eğitim biçimleri içermek durumundadır. Bu bütünleşik yapı sinema üretimini hem çok çekici hem de çok karmaşık kılmaktadır. Bu özellikleriyle sinema, bir anlatım, iletişim, eğitim-öğretim, araştırma ve tanıtım aracı olarak çok yönlü değerlendirilebilme olanaklarına sahiptir.

Bugün Radyo-Tv ve Sinema bölümünde verilen görüntü, ses, senaryo, kurgu, yönetim gibi teknik dersler ile Sinema Tarihi, Film Teorisi, Türk Sineması ve Yeni Medya’ya dair teorik dersler sinemanın çok yönlü doğasını tamamlayan derslerdir. Böylelikle öğrenciler hem teknik hem de teorik bir birikim kazanırlar.

Radyo-Tv ve Sinema temel eğitim ilkesi olarak kabul ettiği 'auteur-yazar' yöntemi ile usta-çırak ilişkisine dayalı bire bir eğitim vererek, her öğrencinin bireysel ilgi ve eğilimini geliştirmesine olanak sağlamaktadır. Üretim içinde öğretim ilkesiyle, her öğrenci eğitim sürecinin ilk iki yılında temel bilgileri edinirken grup çalışmaları ile filmler çekerek kendini geliştirir. Değişen dünya dönüşürken daha da önemli hale gelen dijital sinema ve yapay zekâ gündemi de Radyo-TV ve Sinema Bölümü’nün güncellenen müfredat çalışmaları açısından ayrıca önemlidir. Öğrencilerimiz gerek teknik konulara hakimiyet gerekse de entelektüel bir sinema birikimine sahip olarak mezun olarak sektörde yerlerini alırlar.

 

Dr. Öğretim Üyesi Janet BARIŞ
Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Bölüm Başkanı