Kişisel Bilgileriniz Ne Kadar Güvende?

Siber güvenlik trendleri Altınbaş Üniversitesi ev sahipliğinde ele alındı. Etkinlikte, günümüzde belki de en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında gelen siber güvenlik için yapılması gerekenler mercek altına alındı.

Altınbaş Üniversitesi Bilgi Teknolojileri ve Güvenliği Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Günümüzün Siber Güvenlik Trendleri ve Farkındalığı etkinliğinde siber güvenlik, bilgi güvenliği, korunma yöntemleri tartışıldı.

Etkinlikte Sentinel Information Technologies Kurumsal Satış Yöneticisi Arzu Ağırgöl, Kurucu ve Teknoloji Danışmanı Fatih Özyalçın ve Kıdemli Sistem Mühendisi Murat Asil konuk olarak yer aldı.

Sunumuna “bilgi nedir?” sorusuyla başlayan Fatih Özyalçın, “Basılı halde kağıtlarda, elektronik dosyalarda, masalarda, dolaplarda her yerde bir bilgi var. Bilgi bütünlüğünü korumak güvenlik için çok önemli. Bunun için veri bütünlüğünün korunması, yetkisiz erişimin engellenmesi, mahremiyet ve gizliliğin korunması ve sistem devamlılığının sağlanması gerekiyor.” dedi.

Bilgi güvenliğinin önemini güncel bir örnek ile açıklayan Özyalçın, “HBO’nun sunucuları ele geçirilerek Game of Thrones’un bölümleri alınmış, dizi internete düşmüştü. Ortaya çıkan zararı bir düşünün.” dedi. En yaygın siber saldırı yöntemlerine değinen Özyalçın, veri koruma ve gizliliği konusunda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

“Veri şifreleme, güçlü parola kullanmak, veri yedekleme ve kurtarma planları, acil durum planları, güvenlik duvarları, yazılımlar, güvenlik denetimleri ve izleme konularına dikkat dersek siber saldırılara karşı hazırlıklı olabiliriz.”

Çift yönlü kimlik doğrulamanın da gerekliliğini hatırlatan Özyalçın, bir kurumun ya da kişinin bir siber saldırı kurbanı olmasını engellemenin en etkili yolunun bu yöntem olduğunu söyledi.

Parola güvenliği konusunda önemli uyarılarda bulunan Murat Asil ise, parola seçerken büyük ve küçük harf, özel karakter ile sayılardan oluşturmanın güvenlik açısından önemli olduğunun altını çizdi. Canlı demo gösterimi ile de izleyicilere güçlü bir parolanın kırılmasının ne kadar uzun ve zor olduğunu gösterdi.

Keyifli bir bilgi yarışması ile biten etkinlikte kazananlara sürpriz hediyeler verildi.