Altınbaş Üniversitesi EVA TEAM Ödüle Doymuyor!

6 yılda 32 Proje, TEKNOFEST Birinciliği Dahil 12 Ödül.

2018 yılında kurulan Altınbaş Üniversitesi Elektrikli Araç Takımı EVA TEAM 6. yaşını kutluyor. 6 yıla 32 proje, 2023 yılı TEKNOFEST birinciliği dahil olmak üzere çeşitli kategorilerde toplam 12 ödülü sığdıran Takım, 2024’te de 9 farklı kategoride katılacağı TEKNOFEST yarışlarında da iddialı.

EVA TEAM, öğrencilerin derslerde öğrendikleri teorik konuları, uygulamaya çevirebildikleri örnek bir uygulamalı eğitim modeli. Öğrenciler, bu sayede sadece derslerde gördükleri teorik bilgiyle sınırlı kalmıyor, bu teorik bilgiyi pratiğe dönüştürüyorlar. Üretimde de bizzat çalışıyorlar. Mühendislik öğrencilerinin yanı sıra psikoloji gibi sosyal bilimler ve uluslararası ticaret bölümlerinden de öğrenciler takımda görev alıyor. Sponsor bulunması, projelerin tanıtılması, iş planlamalarının yapılması gibi konularda sorumluluk alıyorlar. 

EVA TEAM danışman akademisyenleri ve takım liderleri yarışlara nasıl hazırlandıklarını ve takım ruhunu anlattı.

Altınbaş Üniversitesi Elektrikli, Otonom ve İnsansız Araçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi (AUTONOM) Müdürü Doç. Dr. Süleyman Baştürk, EVA TEAM'in yaptığı çalışmalarla oluşan altyapının artık bir uygulama ve araştırma merkezine dönüştüğüne işaret etti.

Çalışmalarını 2 çalışma ofisi ve 6 laboratuvar/atölyede sürdürdüklerini dile getiren Doç. Dr. Süleyman Baştürk, Altınbaş Üniversitesi EVA TEAM’in mühendislik ve psikoloji gibi farklı disiplinlerdeki yaklaşık 130 öğrenciden oluşan büyük bir ekip olduğunu belirterek, “Robert Kolej’den bir lise öğrencisi de ekibe dahil oldu. Böyle hevesli gençler bizi de mutlu ediyor” dedi.

Bağcılar Belediyesi’nin ana sponsorluğunda yürütülen çalışmalardaki projelerin Üniversite bünyesindeki öğrenciler tarafından tasarım ve üretiminin yapıldığını kaydeden Doç. Dr. Baştürk, Altınbaş Üniversitesi EVA TEAM’in başarılarını şöyle anlattı:

“Bugüne kadar Efficiency Challenge Elektrikli Araç yarışlarında 3 defa üçüncülük ödülü aldık. 2023 TEKNOFEST bünyesinde ilk defa düzenlenen Psikolojide Teknolojik Uygulamalar yarışmasında EVA PSY psikoloji takımımızla aldığımız birinciliğimiz var. Jüri özel ödülü, en iyi takım ruhu ödülü, performans ödülü gibi kategorileri de dahil edersek bugüne kadar toplam 12 ödül almış olduk.”

Altınbaş Üniversitesi’nin TEKNOFEST kapsamında yapılan TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç yarışlarına bu sene tekrar katıldığını anlatan Doç. Dr. Baştürk, “Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışları, Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması (Sabit Kanat ve Döner Kanat Kategorileri), İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışları, Roket yarışları ve iki ayrı takımımızla Psikolojide Teknolojik Uygulamalar Yarışması’na da aynı şekilde katılıyoruz. Ayrıca, bu sene EVA TEAM bünyesinde EVA TCST adıyla bir de Siber Güvenlik takımı kurduk ve bu takımımızla da yine TEKNOFEST bünyesinde düzenlenen yarışlara katılacağız. Bu yeni takımla birlikte bu sene toplam 9 ayrı takım ve proje oluştu.” dedi.

EVA TEAM’de yetişen öğrencilerinin mezun olmadan, başta savunma sanayii ve ar-ge firmaları olmak üzere pek çok kurumda iş bulduklarını ifade eden Baştürk, ”Takımdaki kız erkek oranı da bu sene %50-50’yi buldu. Bunun için de ayrıca memnunuz.” dedi.

Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Burak Emre Gürsoy, TEKNOFEST Psikolojide Teknolojik Uygulamalar Yarışması’nda 1255 takım arasından birinci olan Altınbaş Üniversitesi’nin psikoloji bölümü öğretim üyesi ve öğrencileri ile bilgisayar mühendisliği öğrencilerinden oluşan EVA PSY takımının danışmanı.

Dr. Öğr. Üyesi Burak Emre Gürsoy, projeleri ile sosyal psikolojinin önemli çalışma alanlarından olan örtük tutumların ölçümü için yeni bir ölçüm aracı geliştirerek alana katı sağlamayı hedeflediklerini söyleyerek, “Bu yıl TEKNOFEST Psikolojide Teknolojik Uygulamalar Yarışması’na oluşturduğumuz 2 ayrı takım ve projeyle katılıyoruz.” dedi.

TÜBİTAK projesine dönüştürülen çalışmanın takım kaptanı Alireza Rahmanian ise böyle bir yarışmaya katılma şansı elde ettikleri için mutlu olduklarını belirterek, “Tüm takım arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.

AUTONOM Baş Araştırmacısı Araştırma Görevlisi Onur Ağma, süreç içinde geçen 6 yılda katılımcılar arasında jenerasyon farkı oluştuğuna ilişkin tespitini paylaşarak, “2018’deki öğrencilerin motivasyon kaynakları ile Z kuşağı olarak tabir edilen gençlerin farklı özellikleri, motivasyon kaynakları var. Ama ortak özellikler ise istek ve azim. Projeler genel olarak çok emek istiyor. Başarının da kolay bir yolu yok ama öğrencilerin hayatlarının en verimli zamanı olan üniversite öğrencilik yıllarını EVA TEAM projeleri gibi kendilerini geliştirebilecek projelerle geçirmelerinin de ilerideki yaşantılarına pozitif katkısı büyük.” diye konuştu.

Takım Kaptanları ekiplerini yarışlara nasıl hazırlıyor? Bu sorunun yanıtını da takım kaptanları verdi.

Kemal Can Yılmaz makine mühendisliğinde okuyor. 4. sınıf öğrencisi. 5 yıldır takımın içinde ve şu anda EVA TEAM takım kaptanı. Bu sürede en keyif aldığı projenin EVA TEAM’in 3. senesi olan EVA 2S aracının yarıştığı sene olduğunu belirten Yılmaz, “Takımdaki deneyimlerim sayesinde Bosch’ın Bursa’daki fabrikasında üretim planlama mühendisi olarak henüz mezun olmadan çalışmaya başladım. Mezuniyet sonrasında da büyük ihtimalle devam edeceğim. Bütün öğrenci arkadaşlarımdan EVA TEAM’i ziyaret ederek bilgi almalarını tavsiye ediyor, onların da takımın bir parçası olmalarını istiyorum.” diye konuştu.

Meryem Nazım Beyoğlu yazılım mühendisliği 2. sınıf öğrencisi. EVA TEAM’de ikinci senesi. Bu sene kurulan EVA TCST Siber Güvenlik takımının da kaptanı. 12 yaşında kurduğu hacker olma hayali onu yazılım mühendisliğini tercih etmeye sevk etmiş. Beyoğlu, “zafiyet aramak, bulduğunda da sorunu gidermek” olarak tanımladığı beyaz hackerlık alanında kendini geliştirmek istediğini belirtiyor. Beyoğlu, “Yeni kurulan EVA TCST takımı ile siber güvenlik konusundaki TEKNOFEST yarışmasına yoğun bir şekilde hazırlanmaya devam ediyoruz ve Üniversitemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz.” dedi.

Bayram Dikmen yazılım mühendisliği 3. sınıf öğrencisi. EVA TEAM’de 3. yılı. Geçtiğimiz yıl sabit kanat ve döner kanat araçlarıyla performans ödülü alan TUAV TEAM’in bu yılki kaptanı. Bayram Dikmen, 2 farklı takım ve 2 farklı proje ile yarışlara katıldıklarını anlatarak, “Ekibimizden 4 kişi makine, 4 kişi elektrik-elektronik, 4 kişi endüstri bölümünden ve geri kalanlar da yazılım mühendisliği öğrencisi. Toplam 38 kişiyiz.” dedi.

Disiplinler arası çalışmanın faydasını gördüğünü anlatan Bayram Dikmen, “Sadece bir yazılımcı olarak değil, örneğin elektrik alanında da birçok konuya vakıf oldum. Takımda diğer arkadaşlarımızın da neler yaptığını görüyoruz. Özgeçmişlerimize ekleyebiliyoruz. Proje çalışmalarımız, iş hayatında önemli bir avantaj olacak bizim için.” diye konuştu.

Edanur Aktemur ise bilgisayar mühendisliği 3. sınıf öğrencisi. EVA TEAM İdari, Tanıtım ve Sponsorluk Takımı’nın kaptanı.  Aynı zamanda Su Altı Takımı EVA ROV’da da kaptan yardımcısı olarak görev yapıyor. Su altı takımında 25 kişilik bir ekip olduklarını söyleyen Aktemur, “Su Altı Sistemleri Yarışması’nın organizasyon ve değerlendirmeleri Aselsan tarafından yapılıyor. Bu nedenle oldukça yüksek beklentimiz var.” değerlendirmesini yaptı.

Aktemur, bu seneki görevlerinin görüntü işleme olduğunu söyleyerek, “Yani aracımızın objelerini tespit ederek ona göre hareket etmesi ve o nesneye ulaşması gerekiyor.” dedi. Yarışma sürecini anlatan Aktemur, “Yarışma başlamadan önce 4 günlük bir sürecimiz var. Aselsan yetkililerine projemizi anlatıyoruz. Danışman hocalarımız ve jüriler de oluyor. Hem işin mutfağında, üretim tarafında çalışıyor hem de projenin tanıtımını yapıyoruz. O nedenle hazırlık süreci çok uzun bir süreç. Yarışma dönemine yaklaştığımızda uykusuz geceler başlıyor bizim için. Su altı aracımızı test etmek için havuzda sabahladığımızı, oradan uyumadan direkt yarışmaya gittiğimizi hatırlıyorum.” diye konuştu.

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü ve AUTONOM Müdür Yardımcısı EVA TEAM danışman akademisyenlerinden Doç. Dr. Doğu Çağdaş Atilla ise EVA TEAM bünyesinde geliştirilen ve yürütücülüğünü öğrencilerin yaptığı yaklaşık 15 projenin, TÜBİTAK  2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı’ndan destek almaya hak kazanarak TÜBİTAK projesi haline dönüştüğüne dikkat çekti.

Çalışmaların öğrencilerin bir projeyi en baştan nasıl ele alıp yönetecekleri konusunda da önemli deneyimler sağladığını ifade eden Atilla, “Bizler danışman olarak projenin nasıl yazılması gerektiği konusunda destek oluyoruz. TÜBİTAK tarafından kabul edildiğinde projeleri yürütme sürecinde projeyle ilgili her türlü faaliyet, yürütme, sonlandırma gibi adımlarında tüm sorumluluk öğrencide oluyor. Onlara önemli bir tecrübe ve önemli bir referans sağlıyor.” diye konuştu.

Doç. Dr. Atilla, TÜBİTAK projesinde yürütücü olmanın mezuniyet sonrasında iş bulma konusunda öğrencilerine avantaj sağladığını da belirterek, “EVA TEAM’deki 7 öğrencimiz bu yıl TEI Havacılık Motorları Okulu’na kabul aldı. Yaz okulu konseptinde eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını alacaklar. Bu öğrencilerimiz gelecekte savunma ve havacılık sanayiinde çalışma potansiyeline sahip olacaklar. EVA TEAM’de görev almak öğrencilere bu gibi birçok avantajlar sağlamaktadır.” dedi.