Hukuk Fakültesinde Devir Teslim Töreni

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Dekanlık Devir Teslim Töreni yapıldı. İki yıldır Dekanlık görevini sürdüren Prof. Dr. Mehmet Kamil Yıldırım, bayrağı Prof. Dr. Hasan Sınar’a devretti.

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Dekanlık Devir Teslim Töreni yapıldı. İki yıldır Dekanlık görevini sürdüren Prof. Dr. Mehmet Kamil Yıldırım, bayrağı Prof. Dr. Hasan Sınar’a devretti. Rektör Prof. Dr. Çağrı Erhan’ın katılımıyla gerçekleşen törene, Hukuk Fakültesi akademisyenleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Törende duygusal bir konuşma yapan Prof. Dr. Mehmet Kamil Yıldırım, hukuk fakültelerinin eğitim esaslarından bahsederek eğitimli insanın özelliklerini anlattı. Dekanlık görevini iki yıl sonra Prof. Dr. Hasan Sınar’a devreden Prof. Dr. Kamil Yıldırım, eğitimli bir insanın en önemli, en belirgin niteliğinin ahlak konularında bilinçli seçimler yapabilme yeteneği olduğunu ifade etti. “Bizim burada öğrencilerimize vermemiz gereken farklı fikirleri, farklı açılardan kendine göre süzmelerini ve bunların üzerinden kendi yol haritalarını bulmalarını sağlamaktır.” dedi. Yetişmiş insan kaynağının öneminden bahseden Prof. Dr. Yıldırım, genç bir nüfusa sahip olan Türkiye için bunun bir şans ve ümit veren bir durum olduğunu aktardı. Hukuk normları yokken ahlak kurallarının etkili olduğunu belirterek ahlak ve hukuk ilintisine değindi. Eğitimli bir kişinin ayrıca herhangi bir dalda belli bir ölçüde derinlemesine bilgi sahibi olması, kıyaslama ve analiz gücünü geliştirmesi gerektiği kaydetti. Öğrencilerin, problemleri bütün yönleriyle tartışması, analiz etmesi, teoriler ve yöntemler üzerinden meseleye bakmalarını önerdi. Yıldırım “Hocalarıma ve arkadaşlarıma önerim, öğrencilerimizle diyaloğumuzu koruyalım. Onların pencereleri hep açık olsun. Biz onlarla birlikte yol alacağız. Sizlerin de desteğiyle hepimiz bu işin bir parçasıyız.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevini devralan Prof. Dr. Hasan Sınar da kuruluşunda yer aldığı fakültenin Dekanlık görevini devralmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. “Burası benim evim” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Fakültenin kuruluşunda yer aldım. Doçentlik ve Profesörlük gibi bütün akademik aşamaları burada tamamladım. O dönemde çok ender bulunabilecek, çok vizyoner seçmeli derslerin yer aldığı bir hukuk eğitim programı hazırladık. Ayşegül Altınbaş Hocam'ın önemli desteğiyle Türkiye'de ilk kez bir çift diploma hukuk programını Köln Üniversitesi iş birliği içerisinde hayata geçirdik ve son derece vizyoner çalışmaları bu fakültenin çatısı altında yürüttük.” dedi. Hukukun yaşayan bir organizma olduğuna, insan gibi sürekli değiştiğine ve geliştiğine dikkat çeken Sınar, “Hukuk eğitiminin de gereksinimleri ve talepleri hızla değişiyor. Biz de buna sürekli adapte olmak, kendimizi sürekli güncellemek ve yenilemek zorundayız” ifadelerini kullandı. 

Yeni uygulamaya başlanan hukuk meslekleri giriş sınavı hakkında da görüşlerini aktaran Sınar, öğrencilerin mezun olduktan sonra da bu sınavda başarılı olabilmeleri için gerekli altyapıyı hazırlamakla yükümlü olduklarını hatırlattı. Bu bağlamda üniversitenin sürekli eğitim merkezi iş birliğiyle yeni projeleri hayata geçirme kararlılığında olduklarını iletti. Bu konuda da iddialı olduklarını söyleyen Sınar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz yola çıkarken bu fakültede öğrenim gören ve mezun olan hiçbir öğrencimiz Türkiye'deki başka hiçbir hukuk fakültesinden hiçbir alanda daha aşağı kalitede bir eğitim almayacak demiştik. Bu imkanı da yakaladık. Şimdi yeni bir meydan okumayla karşı karşıyayız. Öğrencilerimizi hukuk meslekleri giriş sınavında en başarılı kılmak için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz ve bunda da başarılı olacağımıza en ufak bir kuşku duymuyorum.”

Prof. Dr. Hasan Sınar, son olarak hukuk öğretiminin sadece akademik başarıdan ibaret olmadığının altını çizdi. Öğrencilerinin düşünen, sorgulayan, araştıran, gerçek birer aydın olarak kendilerini yetiştirmeleri için tüm desteği vermeye gayret ettiklerini belirtti. “Her şeyden önemlisi ise iyi bir insan olmak.” diyen Sınar “Siz çok iyi bir hukukçu, çok entelektüel bir insan olabilirsiniz. Ama bunları kötü yönde de kullanabilirsiniz. Dolayısıyla bizim amacımız kuşkusuz akademik başarınızı yükseltmek, kuşkusuz entelektüel kapasitenizi arttırmak ama öncelikle sizi her daim iyinin, doğrunun, haklının yanında olan ve kutup yıldızı gibi sürekli bu düsturu takip eden ve onun rehberliğinden ayrılmayan iyi insanlar olarak yetiştirebilmek.”  diyerek geleceğin hukukçularına önemli tavsiyelerde bulundu.