Yapay Zeka ile Mücevher Tanıtımı

Mevaris Mücevherat’ın yeni mücevher koleksiyonu Cosmos, yapay zeka tarafından tasarlanan model “Iris” ile Altınbaş Üniversitesi öğrencilerine tanıtıldı.

Mevaris Mücevherat tarafından yapay zeka ile tasarlanan model Iris, Altınbaş Üniversitesi Kuyumculuk ve Takı Tasarım Bölümü öğrencilerine son koleksiyon Cosmos’u tanıttı.

Fatoş Altınbaş’ın kreatif direktörlüğünde hayat bulan Mevaris tasarımlarına, yeni bir koleksiyon eklendi. Cosmos Koleksiyonu, yapay zeka ile tasarlanan Mevaris mankeni “Iris” ile tanıtıldı. Türkiye’de ilk defa geri dönüştürülmüş altınlarla üretilen bir koleksiyon olarak evrenin ve galaksinin gizemini, spiritüel ve sembolik anlamlarını mücevher sanatıyla buluşturan Cosmos Koleksiyonu Altınbaş Üniversitesi Kuyumculuk ve Takı Tasarım Bölümü öğrencileri tarafından ilgi ve hayranlık ile izlendi. Öğrenciler bu sayede gelişen teknolojinin kendi alanları ile nasıl entegre olabileceğine de şahit oldular.

Uzayın derinliklerinde yer alan Samanyolu, ay ışığı ve galaksinin ihtişamını yansıtan tasarımlardan oluşan Cosmos Koleksiyonuna özel hazırlanan enstalasyonlar, yapay zekâ tasarımı manken ve ONSA rafinerisinden elde edilen geri dönüştürülmüş altın kullanılması gibi birçok anlamlı ilki buluşturmuş oluyor.

Hızlanan teknolojik gelişmelerin damgasını vurduğu bir çağda, Cosmos koleksiyonu, sektöre yeni bir standart getiren özenli lüksün bir işareti olarak duruyor. Sürdürülebilir uygulamalarda öncü olan ONSA Rafineri sayesinde koleksiyon mükemmel işçiliği sergilemesinin yanı sıra aynı zamanda kaynakların ve ekosistemlerin korunmasını da destekliyor.

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Doktor Öğretim Üyesi Raife Y. Eyiler, öğrencilerin böyle bir koleksiyonla birlikte birçok deneyim yaşadıklarını söyleyerek, “Altınbaş Üniversitesi Kuyumculuk ve Takı Tasarım Bölümü olarak yapay zeka ve geri dönüştürülmüş altın gibi yenilikçi unsurların kullanımıyla, mücevher sanatının sınırları zorlandığına şahitlik etmiş olduk. Öğrencilerimiz de bu koleksiyon sayesinde yapay zeka gibi yeni teknolojilerin mücevher tasarımında nasıl kullanılabileceğini, geri dönüştürülmüş altın gibi sürdürülebilir malzemelerin mücevher sanatında nasıl değerlendirilebileceğini ve geleneksel mücevher tasarımının ötesine geçen, yenilikçi ve özgün fikirlerin nasıl ortaya konabileceğini deneyimlediler.” diye konuştu.

Öğrenciler tasarımların ilham verici olduğunu söyledikleri deneyimleri hakkında ise şunları söyledi:

“Yapay zeka ile tasarlanmış manken ‘Iris’ve geri dönüştürülmüş altınlarla üretilmiş mücevherler, son derece yenilikçi ve ilham vericiydi. Bu tür yenilikçi tasarımları görmek ve mücevher sanatı ile ilgili gelişmeleri yakından takip edebiliyor olmak tanık olmak biziheyecanlandırdı. Bu koleksiyondan ilham alarak kendi tasarımlarımızda da yenilikçi ve anlamlı parçalar oluşturmak için motivasyon kazandık.”