Meslekte 40. Yıl

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından dördüncüsü düzenlenen Medeni Hukukta Güncel Gelişmeler Sempozyumu’nda alandaki güncel gelişmeler ele alındı. Sempozyum Medeni Hukuk Uzmanı Prof. Dr. Şükran Şıpka’nın meslekteki 40. yılına armağan edildi.

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesinin düzenlediği Medeni Hukukta Güncel Gelişmeler Sempozyumu’nda son değişiklikler ele alındı. Farklı üniversitelerden çok sayıda akademisyen ve hukukçunun katıldığı 2 gün süren sempozyumun bu yıl bir diğer önemli özelliği de Medeni Hukuk Uzmanı Prof. Dr. Şükran Şıpka’nın meslekteki 40. Yılına armağan niteliğinde olmasıydı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, “Meslekte 40 yılını geride bırakan Prof. Dr. Şükran Şıpka’yı kendi ismiyle, şükranla anıyorum.” diyerek sözlerine başladı.

Prof. Dr. Şükran Şıpka’nın kurucu dekanlığını yaptığı Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesinin, vakıf üniversiteleri arasında bugün en yüksek puanla öğrenci alan fakültelerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Çağrı Erhan, “Ayrıca bu sene 10. Yılını geride bırakan ve hukuk eğitiminin en gözde programı Köln Üniversitesi ile yürüttüğümüz Çift Diplomalı Hukuk programımızın da temelinde Şükran Hocamızın emeği vardır. Rektör Yardımcısı olarak görev yaptığı dönem için de kendisine ayrıca teşekkür ederim. Bir akademisyenin hayatında en önemli anlar geriye dönük baktığında bıraktığı eserlerdir. Kitaplar kadar kurulmalarına katkıda bulunduğu kurumlardır. En önemlisi de yetiştirdiğiniz insanlardır. Şükran Hocamız, 10 binin üstünde hukukçu yetiştirmiştir. Çok sayıda hâkim, savcı, avukat ve akademisyeni Türk hukuk ailesine kazandırmış önemli bir akademisyendir. Nice başarılı yıllar dilerim.” diye konuştu.

Medeni Hukuk açısından bakıldığında ise insan yaşamındaki ilişkilerin çok hızlı değiştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Erhan, hukuk kurallarının da bu değişen şartlara göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. İnsan öldürmenin, suç olmaktan çıkacağı bir dönemin belki hiç yaşanmayacağını dile getiren Erhan, bu karşılık zamanla değişen insanlar arası ilişkilerin şartlarına göre medeni hukuk kurallarının daha hızlı güncellemesi gerektiğine değindi. Kanun yapma hızının, toplumsal değişikliklere aynı hızda yanıt veremediğini söyleyen Erhan, “Bugün burada dördüncüsü düzenlenen bu sempozyum, son dönemde yapılan tüm değişiklikleri içermesi bakımından önemli. Bugün metaverse varlıklarının ya da sanal alemdeki varlıkların miras hukuku konusu konuşuluyor. Örneğin önceden bu konu hiç gündemde yoktu.” dedi.

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Medeni Hukuk Uzmanı Prof. Dr. Şükran Şıpka da sözlerine bugünü kendisine armağan eden üniversite ve fakülte yönetimine teşekkürlerini ileterek başladı: Şıpka şöyle konuştu:

“40 yıl akademide bir kadın, eş ve anne olarak nasıl geçti? Pek çok zorlukla karşılaştık, ancak tüm zorlukları aşkla aştık. İyi ki medeni hukukçu ve akademisyen olmuşum. Bugün görüyorum ki hocaların hocası da olmuşum. Dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz medeni hukukta güncel gelişmeler sempozyumuna katkı sağlayan ve beni yalnız bırakmayan tüm katılımcılara teşekkür ederim.”

2 gün süren sempozyumda Kişiler Hukukundan, Aile Hukukuna, Miras Hukuku ve Eşya Hukukundan, Borçlar Kanuna kadar pek çok alandaki güncel durum ve değişiklikler alanının uzman hukukçuları tarafından ele alındı.