Dijital Sağlık Teknolojileri ile İlaç Tedavisi Uyumu Projesi

Avrupa genelinde ilaç tedavisine uyumu artırma amacıyla dijital sağlık teknolojileri geliştirmek üzere bir ağ oluşturmayı hedefleyen ENABLE COST Aksiyonu Yönetim Kurulu, Altınbaş Üniversitesinin ev sahipliğinde İstanbul’da toplandı.

AB Horizon 2020 Çerçeve Programı kapsamında yürütülen ENABLE COST (European Network to Advance Best practices & technoLogy on medication adherencE, European Cooperation in Science and Technology) aksiyonunun son yönetim kurulu toplantısı 5-6 Nisan 2024 tarihlerinde Kalamış, İstanbul’da gerçekleşti.

Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Gaye Hafez’in proje başkanı Job van Boven ile birlikte yürüttüğü projenin temel konusunu ilaç tedavisine hasta uyumunu artırmayı amaçlayan dijital sağlık uygulamaları oluşturuyor.

Projede Türkiye temsilcisi olarak görev yapan Gaye Hafez’in organizasyonu ile gerçekleşen son yönetim kurulu toplantısına 35 Avrupa ülkesinden 40 araştırmacı katıldı.

Avrupa genelinde ilaç tedavisine uyumu artırma amacıyla dijital sağlık teknolojileri geliştirmek üzere çok disiplinli bir ağ oluşturmayı hedefleyen bu projede, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde kullanılan dijital sağlık ürünlerinden bir havuz oluşturuldu. Türkiye'den Albert Health firması da bu havuzda sesli hatırlatıcı sistem içeren "Albert" adlı uygulamasıyla yer aldı.

Son gelişmelerin ele alındığı yönetim kurulu toplantısı çerçevesinde düzenlenen Türkiye’de dijital sağlık konulu oturuma Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Gaye Hafez moderatörlük ederken, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden Burcu Ersoy ve Hemşirelik Fakültesinden Yaprak Sarıgöl Ordin dijital sağlık ürünleriyle ilgili yaptıkları çalışmaları sunarak katkı sağladı.

Organizasyonda Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Yasemin Yücel Yücel ve Gizem Yeğen ve Eczacılık Fakültesi öğrencileri İrem Dilara Duman, Merve Turan, Ahmet Hamdi Saraç, Doğa Bulut, İlayda Hayal Ekşi, Çağrı Budak, Begüm Özbek de yer aldı.

ENABLE Repository MATech — Enable Adherence

İletişim: Gaye Hafez, Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı, gaye.hafez@altinbas.edu.tr

ENABLE COST Aksiyonu Hakkında: COST Aksiyonu "İlaç uyumunda En İyi Uygulamaları ve Teknolojiyi Geliştirmek için Avrupa Ağı" (ENABLE) CA19132, farklı Avrupa sağlık sistemlerinde ilaç tedavisine uyumu artıran teknolojilerin ekonomik olarak erişebilir şekilde uygulanması için iş birliği içinde çalışan ilgili paydaşlardan oluşan çok disiplinli bir ağ oluşturmayı amaçlamaktadır. Daha fazla bilgiye web sayfasından ulaşabilirsiniz: www.enableadherence.eu