Beş Fakülteden Ortak Komisyon

Altınbaş Üniversitesi Akademik Performans Geliştirme Komisyonu SCI, SSCI, AHCI, yayın, faydalı model ve patent süreçleri, TÜBİTAK projeleri ile atama yükseltme kriterleri üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Son toplantıda, deneyim paylaşımı yapıldı.

Altınbaş Üniversitesi Akademik Performans Geliştirme Komisyonu çalışmalarına devam ediyor. Komisyonun 3. toplantısı Gayrettepe yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Altınbaş Üniversitesi Gayrettepe yerleşkesindeki Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fak​​ültesi ve İşletme Fakültesi’nden oluşan Akademik Performans Geliştirme Komisyonu, SSCI, SCI, AHCI yayın, patent ve projeleri artırma ve geliştirme hedefiyle 15 Şubat tarihindeki toplantısında deneyim paylaşımı yaptı.

SCI, SSCI, AHCI, yayın, faydalı model ve patent süreçleri, TÜBİTAK projeleri ve atama yükseltme kriterlerinin üzerine Fakülte dekanlarınca belirlenen öğretim üyeleri ve öğretim elamanları tarafından süreç paylaşımı yapılan toplantı, Komisyon Başkanı Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Uçan’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Prof. Dr. Osman Nuri Uçan, URAP sıralamasına dikkat çekerek Üniversitemizin daha üst sıralara çıkabilmesi için Fakülteler arası iş birliğinin önemine değindi.

Bu kapsamda iş birliği ile yapılmış ve yapılacak olan çalışmaları aktaran Prof. Dr. Uçan, İşletme Fakültesi ve UBF iş birliği ile gerçekleştirilen kompost etkinliğinden çıkarılacak alt yapı projesinin öğrencilere çevre bilinci kazandırma için de anlamlı bir çalışma olduğunu anlattı. Uçan, projenin aynı zamanda, Şehir ve Yaşam Alanları ile Sorumlu Üretim ve Tüketim amaçlarına (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları) hizmet edeceğini de vurguladı.

Toplantıda, önümüzdeki günlerde, Hukuk Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin iş birliği kapsamında yapılacak yapay zeka teknolojileri ile hasta hakları içerikli TÜBİTAK projesi üzerinde de duruldu.

Prof. Dr. Uçan, mücevherat konusunda takı tasarımı patent süreçlerinin başlatıldığını da anlatarak, “Amacımız Üniversitemizin farkındalığını arttırmak ve Kapalıçarşı kapsamında uluslararası normlarda ticari anlamı da olan patentlere ve çalışmalara yol açılmasını sağlamaktır. Kaybolmaya yüz tutan çalışmaların Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamında değerlendirilmesi gerekir. Alt yapı projeleri ile bilgilerin Üniversite öğrencilerine ve Kapalıçarşı esnafına doğru ve sistematik olarak aktarılması gerekir.” diye konuştu.

Toplantıda, Doç. Dr. Muzaffer Aydemir yürütücüsü olduğu “Ergonomik Ayna” adlı BAP projesini ve projeden çıkan “Akıllı Ayna Sistemi ve Yönetimi” adlı faydalı modeli anlattı. Aydemir, projenin öğrenci merkezli bir proje olduğunu belirterek, öğrencilerin projedeki çalışmalarına dikkat çekti.

Doç. Dr. Meliha Şermin Paksoy kabul aldığı Tübitak1001 projesi sürecini ve başvuru yazımında dikkat ettiği noktaları aktardığı toplantıda, “Fakültelerin ortak çalışması ile yapılabilecek projelere ihtiyaç duyulmaktadır.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Merve Yavuz Düzgün toplantıda, 2023 yılında basılan 3 SCI makalesinin yayın sürecinden, makale yazarken dikkat ettiği hususlardan ve dergi araştırırken kullandığı yöntemlerden bahsetti.

Dr. Öğr. Üyesi İncilay Yıldız ise 2023 yılında araştırma görevlisi iken yayımlanan SCI makalesini, kabul alan Tübitak 2209A projesini ve atanma kriterlerini anlattı. Dr. Öğr. Üyesi Yıldız, “Teknolojinin hayatımızın her noktasına dokunmuş olmasından dolayı tüm disiplinlerin birbirine ihtiyacı var ve multidisipliner çalışmalar gerçekleştirmeye odaklanmak gerekiyor.” dedi.

Öğr. Gör. Nevin Cambaz da 2024 yılında yapılacak olan “Kadim Ustalar Kadim Teknikler” adlı panelden bahsederek, kalem tekniği, sıcak mine tekniği, sadekârlık gibi kadim tekniklerin kayıt altına alınması ve literatüre aktarılması gerektiğine dikkat çekti.

Toplantıda, Arş. Gör. Mert Hatipoğlu 2024 yılında başvuru yapacak olduğu patent ürününü ve komisyondan aldığı desteğin önemini dile getirdi.