Obezite ile Mücadele

Altınbaş Üniversitesi Cumhuriyetin 100. Yılına Armağan 100 Kitap serisinden çıkan “Leziz Diyet Mutfağı” kitabının yazarlarından Diyetisyen Seda Yağız, bireylerin kilolarını nasıl koruyabileceklerini mutlaka öğrenmeleri gerektiğini vurguladı.

Altınbaş Üniversitesi Cumhuriyetin 100. Yılına Armağan 100 Kitap serisinden çıkan “Leziz Diyet Mutfağı" kitabının yazarlarından Diyetisyen Seda Yağız, günümüzde birçok kişinin obezite ile mücadele ettiğine dikkat çekti ve kilo vermek isteyen bireylerin sayısında ciddi artış yaşandığını belirtti.

Selda Yağız, “Bir süre beslenme düzenini değiştirip, egzersizi artırarak kilo kaybediliyor. Fakat verilen kilonun korunmasında da bir o kadar zorluk çekiliyor. Oysa verilen kiloların korunması mümkün" ifadelerini kullandı.

Seda Yağız, sağlık açısından en önemli hususun, kilonun verilmesinden çok geri alınmaması olduğunu belirterek, “Kilonun sürekli verilip alınması durumunda vücutta inflamasyon artar. Bu da bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin artmasına neden olur. Bireylerin kilolarını nasıl koruyabileceklerini mutlaka öğrenmeleri gerekiyor. Sürdürülebilir beslenme alışkanlıkları edinilmesi gerekli" diye konuştu.

Kilonun birçok faktörden etkilendiğine değinen Yağız, “Doğduğumuz şehir, yaşadığımız kültür, çocukluktan gelen alışkanlıklarımız, ailemiz, çevremizdeki arkadaşlarımız, çalıştığımız ortam, uyku düzenimiz, stres yükümüz, değişken duygu durumlarımız, kan değerlerimizdeki eksiklik veya fazlalıklar, genetiğimizdeki hastalıklar, gün içerisindeki hareket durumumuz gibi durumlar önemli faktörler" değerlendirmelerini yaptı.

Yağız, bir uzman eşliğinde yapılacak tetkiklerden sonra en doğru beslenme şeklinin belirlenerek bu yola çıkılması gerektiğini ifade ederek, insanların öncelikle kendi vücutlarına en uygun beslenmeyi öğrenmelerini önerdi.

Yağız, diyetin sıkıcı ve lezzetsiz olduğu algısı nedeniyle pek çok kişinin kilosunu koruyamadığını gözlemlediklerini kaydetti ve lezzetli diyetin geleneksel Türk Mutfağı ile mümkün olduğuna dikkat çekti. Yağız, kiloyu korumanın sağlıklı püf noktalarını da paylaştı.

Buna göre, “'Vücudun ihtiyacı kadar su tüketilmeli, yeterli proteini alınmalı, sürekli ara öğün yapılmamalı, hareket etmeyi alışkanlık haline getirilmeli ancak ortopedik bir rahatsızlık varsa mutlaka bir fizyoterapistten destek alınmalı. Hayat gibi beslenme de bir denge içerisinde olmalı. Bir gıdanın ne kadar ne zaman ve ne sıklıkla yenildiği önemli. Kişi, 'kendine yasaklama' yerine porsiyon kontrolü veya sağlıklı leziz tarifleri yapmaya yönelmeli. Stresi yönetmeyi öğrenmeli. Kendi vücudunu tanımak için diyetisyenler ile çalışmalı. Bir süre sağlıklı beslenip bırakmamalı, sağlıklı beslenmeyi alışkanlık edinmeli"​

​​