Şüpheli Kadın Ölümleri

Altınbaş Üniversitesi Kadın Hakları Kulübü tarafından düzenlenen Kadın Cinayetleri ve Şüpheli Kadın Ölümleri panelinde günümüzün en büyük sorunlardan biri olan “kadın cinayetleri” ele alındı.

Altınbaş Üniversitesi Kadın Hakları Kulübü'nün Kadın Cinayetleri ve Şüpheli Kadın Ölümleri konulu panelinde şüpheli kadın ölümleri ele alındı.

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Şıpka'nın açılış konuşması yaptığı panelde, şüpheli ölümlerin açıklığa kavuşturulabilmesi için Ceza Hukuku alanında etkin soruşturmaların açılması gerektiği vurgulandı.

Prof. Dr. Şükran Şıpka konuşmasında, ölüm oranlarındaki artışların nedenini, ceza hukukundaki yaptırımların etkisiz kalmasına ve cezasızlık kültürü anlayışına bağladı. Prof. Dr. Şıpka'ya göre çeşitli indirimlerin ve ceza ertelemelerinin infaz hükümleriyle birlikte uygulanması nedeniyle mahkemeler tarafından verilen cezaların önemli bir oranı infaz edilmiyor.

Şıpka, “Ceza infazındaki Covid pandemisi izinleri de aslında “izin" olmasına rağmen, bu sistem içinde bir nevi “örtülü af" olarak nitelendiriliyor. Özellikle kadına karşı şiddet olaylarında görüldüğü gibi sistematik şiddete başvuran failler, bu şekilde infaz kurumundan çıktıktan sonra da şiddet fiillerine devam ediyorlar. Her hak ihlali, her hukuksuzluk nihayetinde kadın ve çocukların can güvenliği, beden ve ruh bütünlüğü ile yaşam haklarını ortadan kaldırma tehlikesi ile sonuçlanabiliyor. Bu haksızlık ve hukuksuzlukları ortadan kaldırmak için çalışmak her birimizin, özellikle de biz hukukçuların kaçınılmaz bir ödevidir" değerlendirmelerini yaptı.