Bir Meslek Olarak Diplomasi

Altınbaş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü, “Diplomacy As A Profession: From Past To Future” paneli düzenledi. Panelde, bir meslek olarak diplomasi tüm yönleriyle ele alındı. Panelin konukları, Büyükelçi İnci Ersoy ve Büyükelçi Fatih Yıldız’dı.

Altınbaş Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü, Rektör Prof. Dr. Çağrı Erhan'ın ev sahipliğinde Büyükelçi İnci Ersoy ve Büyükelçi Fatih Yıldız'ı ağırladı.

Türkiye'nin Latin Amerika'ya açılımında anahtar rol oynayan Türkiye'nin ilk Paraguay Büyükelçisi İnci Ersoy ile 2017-2022 yıllarında Irak Büyükelçisi olarak Bağdat'ta bulunan Dışişleri Bakanlığı İnsan Kaynakları Departmanı'nında önemli görevler üstlenen Fatih Yıldız, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün organize ettiği “Diplomacy As A Profession: From Past To Future" panelinin açılış konuşmasını İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Prof. Dr. Tolga Demiryol yaptı.

Prof. Dr. Tolga Demiryol, “Geçtiğimiz bir yıl boyunca Cumhuriyet'in 100. yılını kutlamak amacıyla bilimsel, sosyal ve kültürel pek çok etkinlik düzenledik. Bugün çok değerli 2 büyükelçimizi ağırlıyoruz. Türk diplomasisinin en önemli unsuru olan diplomasi mesleğinin inceliklerini kendilerinden dinleyecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz." diye konuştu.

Genç diplomat adaylarıyla deneyimlerini paylaşan büyükelçiler, iyi bir diplomattan beklenenler konusunda bilgi vererek tavsiyelerde bulundu. İnci Ersoy, sosyal medya ve uluslararası medya kanallarını yakından ve düzenli olarak her gün takip etmelerini önerdi. Lider takibi yapmalarını da öneren Büyükelçi İnci Ersoy, “Sizin rolünüz hükümetinizin görüşlerini iletmek, açıklamaktır." dedi.

Büyükelçi Fatih Yıldız da kendilerinden diplomat olarak beklenin iyi çözümler getiren, iyi birer iletişimci olmaları olduğunu belirterek, “Diplomalarınızla Dışişleri Bakanlığı'nda işe girebilirsiniz ancak buradaki deneyimleriniz sizi birer diplomata dönüştürecek. Kendi ülkenizin olduğu kadar görev yapacağınız ülkenin de tarihini iyi bilmelisiniz ve çok okumalısınız." diye konuştu.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan da öğrencilere seslenerek, kariyerlerine diplomat olarak devam edeceklerse baskı altında ve stresli ortamlarda görev yapmaya hazırlıklı olmalarını söyledi. Prof. Dr. Çağrı Erhan, iyi bir diplomat adayının yapması gerekenleri de şöyle sıraladı:

"Karar verme becerilerini geliştirirken detaylara dikkat edilmelisiniz. Yabancı kuruluşlar ve şirketlerle ilgili bilgi sahibi olmalısınız. Farklı ülkelerden alacağınız diplomalar ve gideceğiniz kurslarla yetkinliklerinizi geliştirmelisiniz. Diğer ülkelerin genel atmosferine hâkim olmalı, ticari ve finansal farkındalığınızı geliştirmelisiniz. Entelektüel olmak, esnek olmak ve stresli olayları yönetme yeteneği önemlidir. Bu nedenle, bu niteliklere sahip adaylar tercih edilir. Dil becerileri de önemlidir; özellikle İngilizce bir iş başvurusu için gereklidir. İyi iletişim kuramazsanız başarılı olmak zordur. Buna ek olarak Fransızca, İspanyolca, Arapça, Rusça ve Çince gibi diğer yabancı dilleri öğrenmek sizi öne çıkaracaktır."

Prof. Dr. Çağrı Erhan, geleceğin diplomat adaylarına görev yaptıkları ülkelerde mutlaka diplomat arkadaşları olacağı bilgisini vererek, “Sosyal ortamlarda görüşebilirsiniz. Ancak bilin ki onlar sadece arkadaş değil birer diplomatlar. Öğrendiklerini üstlerine raporlamakla yükümlüler. Bu nedenle sır saklama kapasitenizin yüksek olması çok önemlidir." uyarısında da bulundu.

​​​