100. Yıl Konferans Salonu’nunda Marka Ödül Töreni

Altınbaş Üniversitesi Gayrettepe Yerleşkesinde 100. Yıl Konferans Salonu açıldı. İlk etkinlikte Yerel Yönetişim Mükemmelliği Markası sahiplerini buldu.

Altınbaş Üniversitesi'nin Cumhuriyetimizin 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Gayrettepe Yerleşkesinde, 100. Yıl Konferans Salonu açıldı.  100. Yıl Konferans Salonu'nundaki ilk etkinlikte Yönetişim Mükemmelliği Markası töreni gerçekleştirildi. Avrupa Konseyi'nin 2023 yılı Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası (ELoGE) sahiplerine markaları takdim edildi.

Türkiye'de Altınbaş Üniversitesi ve Avrupa Yerel Demokrasi Derneği'nce oluşturulan Ulusal Platform'un önderliğinde, Argüden Yönetişim Akademisi'nin koordinatörlüğünde verilen Marka'nın kullanım hakkının sahipleri bu yıl Ankara Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Bağcılar, Gebze, Sultanbeyli ve Şişli Belediyeleri oldu.

Bir yıllık süre boyunca geçerli olacak yerel yönetimlerde iyi yönetişim kültürünün sembolü olarak görülen Marka'nın takdim töreninde konuşan Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, yerel yönetimlerin önemine değindi. Demokrasinin yerelden başladığını vurgulayan Prof. Dr. Çağrı Erhan, “Kent hayatının bir parçası olan insanların beklenti ve isteklerini dikkate aldığı ölçüde belediyeler iyi bir yönetişim sergiliyor. Gündelik hayatta hepimiz evvela sokaklara, ulaşım araçlarına, resmi binalara ya da okullara temas ediyoruz. Bu ortamlarda meydana gelen her türlü durum ya da olumsuzluk hayatımızı etkiliyor. Bunlara müdahale etme, bir anlamda talepte bulunma imkânımız var. Vatandaşlar olarak bizlere dokunan, bizlerin sesini dinleyen; taleplerini, isteklerini, arzularını, görüşlerini dikkate alan, çözüm üreten belediyelerle birlikte olmaktan memnuniyet duyuyoruz." diye konuştu.

Erhan, marka sahipliği ile önemli bir farkındalık ortaya koyulduğuna da dikkat çekerek, “Avrupa Konseyi tarafından oluşturulan yerel yönetimler kriterlerinin yanı sıra her ülkenin hatta her yörenin, kentin ve her mahallenin kendine has başarı kriterleri var. Hizmetleri alan kesimlerin katkısıyla oluşturulan kriterler daha doğru sonuçlar doğuruyor. Seçimler en büyük başarı göstergesi. Vatandaş oyuyla o yerel yönetimin başarılı olup olmadığına karar verir. Peki seçildikten sonraki 5 yıl ne olacak? Bu 5 yıl boyunca acaba o yerel yönetimin başarısı hiçbir şekilde değerlendirmeyecek mi? Bence bu en iyi kent konseyleri yoluyla yapılabilir. Kent konseylerinin işletilmesi, süreklilik arz etmesi, gözlenmesi, ölçülmesi gerekiyor. Bugün ödül alan belediyelerimizin bu anlamdaki uygulamalarının örnek teşkil ettiklerini gördük." değerlendirmelerini yaptı.

Avrupa Konseyi İyi Yönetişim Uzmanlık Merkezi Başkan Yardımcısı Niall Sheerin "ELoGE yerel yönetimler için bir ayna niteliğinde. Bugün, Marka'yı 1 yıllığına almaya hak kazanan belediyeleri tanımakla kalmıyoruz, yerelde demokrasinin gelişimiyle yaşam kalitesini artırmak amacıyla başka belediyeleri de gelecek yıl başvurmaya davet ediyoruz" dedi.

Türkiye'de geliştirdikleri iş birliklerinin her geçen gün daha da önemli olduğunu ifade eden Avrupa Yerel Demokrasi Derneği Genel Sekreteri Antonella Valmorbida “Belediyelerin yerelde iyi yönetişim konusunda çalışmalarını tanımak, ELoGE'yi vermek için Argüden Akademi ile iş birliği yapmaktan dolayı çok memnunuz" dedi.

Avrupa Konseyi tarafından Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası'nı Türkiye'de vermekle yetkilendirilen Argüden Yönetişim Akademisi'nin Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Yılmaz Argüden “Kurumlarına güven duyulan bir toplum, yaşam kalitesi ve sürdürülebilir gelecek için kritik önem taşıyor. Demokrasinin beşiği olan yerel yönetimlerde iyi yönetişim kültürünün benimsenmesi Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında kapsayıcı ve katılımcı demokrasinin ve toplumsal güveninin temel taşı olacaktır. Bu Marka stratejik ve bütçe hazırlama süreçlerine de katkı sağlayacaktır." dedi.

Marka takdim töreninin ardından gerçekleştirilen panellerde belediye başkanları deneyimlerini paylaştı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Benim sözüm şeffaflık ve hesap verebilirlik için toplumun her kesimi ile yakın çalışmaktı. Ankara Belediyesi sunduğu anlamlı bilgilerle vatandaşın güvenini kazanıyor. ELoGE almamız ülkemizdeki diğer belediyeleri de iyi yönetişim uygulamalarını teşvik edecek" dedi.

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, markayı almaya 2. kez hak kazandıkları için mutlu olduklarını ve bundan gurur duyduklarını belirterek, “Vatandaşın her kesiminin kararlara katılmasını teşvik etmek ve bu konuda çaba göstermek vatandaş güveni ve memnuniyetini artırıyor. Marka'ya her sene başvurmak sürekli gelişimi esas aldığımızın güzel bir göstergesidir." Diye konuştu.

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin de, “Biz 5 yıl önce göreve gelirken hep söylediğimiz bir şey vardı. Katılımcı olacağız, şeffaf ve hesap verebilir olacağız, kapsayıcı olacağız. Öncü belediyelerden birisi olarak aldığımız Avrupa Yönetişim Markası, Komşu Masa ve Katılımcı Bütçe gibi birçok projemizin de yolunu açtı." değerlendirmelerini yaptı.​​

​​