Hayalinizdeki Meslek Mühendislik ise Bu Tavsiyelere Dikkat!

Üniversitede mühendislik hayaliniz ise bölüm ve üniversite tercihi yaparken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar var. Altınbaş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Baştürk geleceğin mühendislerine tavsiyelerde bulundu.

Mühendislik, bilimsel temelleri ve gelişmeleri kullanarak en az maliyetle, en yüksek verimlilik ve güvenlikle teknolojik uygulamaları toplumun faydasına sunan, yaratıcı tasarım ve ürünlerle hayatımızı kolaylaştıran bir meslek dalı olarak tanımlanabilir. Üniversite tercih döneminde mühendislik bölümünü seçmeyi düşünenler için edilmesi, araştırılması gereken noktalar var. Altınbaş Üniversitesi Elektrikli, Otonom ve İnsansız Araçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Baştürk, geleceğin mühendisleri için tavsiyeler verdi.

Yeteneğinize Uygun Bölüm Seçin

Tüm profesyonel iş yaşamınızı geçirme ihtimaliniz olan mühendislik bölümlerini iyi inceleyin. Farklı mühendislik bölümleri farklı yetenekler ve beceriler gerektirebilir. Bu sebeple sizin yetenek ve becerilerinize uygun bölümü tercih etmeniz hem meslek başarınızı hem de mesleğinizi severek yapmanızı sağlar.

Geleceğin Mühendislik Bölümlerini Araştırın

Mühendislik bölümü seçiminde, günümüzde ilgi gören bölümlerin yanı sıra gelecekte yüksek talep görecek bölümleri de araştırmanız faydalı olacaktır. Yapay zekânın gelişmesiyle birlikte bazı mesleklere talebin azalacağı öngörülmektedir.

Olası Çalışma Ortamlarını Araştırın

Mühendislik alanına göre çalışma ortamları farklılık gösterebilir. Örneğin, inşaat mühendisleri proje ofislerinin yanı sıra şantiyelerde de çalışabilirken, yazılım mühendisleri çoğunlukla ofislerde veya uzaktan çalışmaktadır. Dolayısıyla iş yaşamınızda nasıl bir ortamda çalışmak istediğinizi de dikkate almanız gerekmektedir.

İşverenlerin İlgi Duyduğu Bölümleri Araştırın

İşverenlerin hangi bölüm mezunlarına daha çok talep gösterdiğini araştırarak mezuniyet sonrasında iş bulma olasılığınızı artırabilirsiniz. Ayrıca, farklı mühendislik bölümlerinin ortalama gelir seviyelerini de dikkate alabilirsiniz.

Üniversite Tercihine Dikkat Edin

Üniversite tercihlerinde de dikkat edilmesi gerekenlere değinen Doç. Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Baştürk, şu tavsiyelerde bulundu:

Üniversite ve Bölümün Akademik Kadrosunu İnceleyin

Öncelikle tercih etmeyi düşündüğünüz bölümün akademik kadrosunu ve öğretim üyelerinin özgeçmişlerini inceleyin. Eğitiminiz süresince ders alacağınız hocaların bilgi birikimi ve yaptığı bilimsel çalışmalar, sizin eğitim kalitenizi doğrudan etkileyecektir. Bu çalışmalar ve projelerde yer alma imkânına sahip olabilirsiniz.

Laboratuvar ve Altyapısını İnceleyin

Seçeceğiniz üniversitenin ve bölümün laboratuvar ve altyapı imkânlarını araştırın. Geniş laboratuvar ve altyapı olanakları mesleğinizde daha iyi yetişmenize katkı sağlar.

Proje Takımları Olan Üniversiteleri Tercih Edin

Proje takımları bulunan ve ulusal/uluslararası yarışmalara katılan üniversite ve bölümleri tercih edin. Lisans eğitimi süresince bir öğrenci takımında yer almak, sizi profesyonel yaşama çok daha iyi hazırlar. Bu takımlarda aktif görev alan öğrenciler, mezun olmadan iş teklifi alabilmektedirler.

Akreditasyonu Olan Üniversite Ve Bölümleri Tercih Edin

MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) gibi ulusal ve uluslararası geçerliliği olan kurumlarca akredite edilmiş bölüm ve üniversiteleri tercih edin. Böylece hem daha kaliteli bir eğitim alabilir hem de diplomanızın dünya genelinde geçerli olmasının avantajını yaşayabilirsiniz.

Yabancı Dilde Eğitim Veren Bölümleri Tercih Edin

Özellikle mühendislik eğitiminde, üniversite ve bölümün yabancı dilde (çoğunlukla İngilizce) eğitim vermesi önemli bir tercih sebebi olabilir. İngilizce dilinde eğitim almak, hem seçeceğiniz mühendislik alanıyla ilgili teknik literatüre hâkim olmanızı hem de yabancı dil becerinizi geliştirmenizi sağlar.

Yurtdışı İş Birliklerini İnceleyin

ERASMUS gibi yurt dışı iş birliği ve öğrenci değişim programı gelişmiş üniversiteleri tercih edin. Lisans eğitiminiz boyunca bu imkânlardan faydalanarak yurt dışı tecrübesi edinmek mesleki gelişiminize büyük katkı sağlar.

Sanayi İş Birliği Olan Üniversiteleri Tercih Edin

CO-OP (Co-operative Education) gibi normal ders döneminde de sanayide uzun dönem staj imkânı sağlayan ve üniversite-sanayi iş birlikleri gelişmiş üniversiteleri tercih edin. Bu modelde eğitim alarak, hem uygulama becerinizi geliştirme imkânı bulabilir hem de işverene kendinizi tanıtarak aynı yerde işe girme şansını artırabilirsiniz.