Spor Salonlarına Dikkat

Spor sağlıklı yaşamın anahtarı olarak görülse de özellikle kış aylarında açık alanlarda yapılan spor yerini salonlara bırakıyor. Altınbaş Üniversitesinden Prof. Dr. Şevket Özkaya, kapalı alanlardaki enfeksiyon riskine karşı uyarılarda bulundu.

Spor artık sağlıklı yaşamın anahtarı olarak görülse de özellikle kış aylarında açık alanlarda yapılan spor yerini salonlara bırakıyor. Sağlıklı yaşam, zayıflamak veya formda kalmak için özellikle kış aylarında gidilen kapalı spor salonları ise bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkartabiliyor.

Altınbaş Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle ortak kondisyon ve egzersiz aletlerinde birikmiş mikropların, enfeksiyon hastalıklarının yayılmasında büyük risk oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Günümüz insanlarının hem sosyalleşme hem de sağlıklı kalmak amacıyla sıklıkla gittikleri oldukça popüler olan bu mekanlara dikkat çeken Prof. Dr. Şevket Özkaya, başta spor salonları olmak üzere sauna gibi ortak kullanım alanlarının dikkat edilmediği takdirde mikropların yayılmasında etkili olduğuna işaret etti. 

Şevket Özkaya, özellikle gençler arasında ateş, öksürük ve hırıltılı solunum şikayetleri ile kendini gösteren bu hastalıkların yeterli havalandırma ve hijyen şartlarına uygun olmayan spor salonları, sauna gibi kapalı ortamlardan kaynaklanabileceğini hatırlattı.

Nem, ıslaklık, kötü hijyenik koşulların mantar enfeksiyonları başta olmak üzere birçok mikrobun üremesine ve yayılmasına ortam oluşturduğunu anlatan Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Bu nedenle birçok spor salonu, sauna benzeri ortak kullanımı bulunan havuz ve duşlar da önemli birer enfeksiyon kaynağı olabilmektedir. Bu enfeksiyonlar herkesi tehdit etmekle birlikte obezite ve diyabet hastalarına bulaşması çok daha kolaydır.” dedi.

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Şevket Özkaya, bu ortamların neden büyük risk taşıdığını da şu sözlerle açıkladı:

“Spor salonlarında yapılan ağır egzersiz, çok hızlı ve derin nefes almalara sebep olur. Damlacık enfeksiyonunun bu yolla solunum yollarına daha hızlı sirayet eder.  Hızlı harekete bağlı olarak da insanların birbirlerine ter ve vücut sekresyonlarını sıçratmaları da herkes için risk oluşturur.”

Prof. Dr. Şevket Özkaya’ya göre, kapalı ortamlarda alınması gereken 4 önemli önlem var:

  • Ortak temas edilen noktalarda ellerin yıkaması
  • Temas eden cihazların temizliği
  • Kişisel havlunun kullanılması
  • Spor sonrası duşun mümkünse evde yapılması

Şevket Özkaya, insanı nefes nefese bırakacak düzeyde ve aşırı terlemeye neden olacak efordaki egzersizlerden de mümkün olduğunca kaçınılmasını önerdi. Şevket Özkaya’ya göre, spor salonlarındaki koşu bantlarının hızının da azami 6 km/saat olarak sınırlandırılması gerekli.

Sıcaklık ve yağışlardaki ani değişikliklerin özellikle boğaz enfeksiyonlarına davetiye çıkardığını da belirten Şevket Özkaya, "Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda başlayan hastalıklar, velilere de sıçradı. Üst solunum yolu enfeksiyonları, ateş ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu durum, covid-19 ile karıştırılabilir ancak asıl sebep viral değil, bakteriyel ve Epstein-Barr virüsü (EBV) kaynaklıdır." diye konuştu.

Prof. Dr. Şevket Özkaya, Ramazan ayında boğaz enfeksiyonlarının artabileceği uyarısında da bulunarak, "Sıcaklık ve yağış değişiklikleri özellikle boğaz enfeksiyonlarında artışa neden oldu. Tonsilit salgınına karşı önlem alınması önemlidir." dedi.