Üretken Yapay Zekâ Zirvesi

Çok sayıda sektör temsilcisi, akademisyen ve öğrencinin katıldığı “Üretken Yapay Zekâ Zirvesi”, Altınbaş Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Gayrettepe Yerleşkesinde düzenlendi.

YAPDER Başkanı Celal Toprak’ın moderasyonunda geçekleştirilen Üretken Yapay Zekâ Zirvesi’ne Altınbaş Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Çok sayıda sektör temsilcisi, akademisyen ve öğrencinin katıldığı zirvenin açılışına Altınbaş Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Altınbaş, Altınbaş Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi İmam Altınbaş ve Altınbaş Üniversitesi Mütevelli Heyet Danışmanı ve Sosyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Fatma Altınbaş katıldı.

Ali Altınbaş açılış konuşmasında günümüzdeki en önemli değişimin yapay zekâ alanında olduğunu söyledi. Yapay zekânın riskleri ve avantajlarının dünyanın her yerinde konuşulduğuna dikkat çeken Ali Altınbaş, “Yapay zekâ hayatımızın bir parçası. Bizler de bu değişimin içinde olmak için çabalamalıyız.” diye konuştu.

Yapay zekâ çağına hazırlıklı olabilmenin önemine değinen İmam Altınbaş da “Bu konuda toplumda farkındalık yaratabilmek için bu seminerler çok önemli. Üniversite olarak bu alanda da öncülük etmek en büyük amacımız.” dedi.

Dünyanın ciddi bir değişimin içinde olduğunu kabul etmek zorunda olunduğunu ifade eden Fatma Altınbaş ise “Biz de buna uyum sağlamak durumundayız. Dijitalleşen dünya bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Çalışmalarımız sayesinde çağı yakalayıp öncü olmak en önemli hedeflerimizden biri. Üniversite bünyesinde açtığımız Pazarlama ve Nöropazarlama Uygulama ve Araştırma Merkezi AU INOVA NeuroLab da yapılan projeler ile bu konudaki araştırmacılara ışık tutmayı arzu ediyoruz.” dedi.

Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi ve Pazarlama ve Nöropazarlama Uygulama ve Araştırma Merkezi AU INOVA NeuroLab Direktörü Doç. Dr. Dicle Yurdakul ise Yapay Zekâ Etiği- Bireysel ve Toplumsal Etkiler konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Yapay Zekânın yıkıcı etkilerine dikkat çeken Doç. Dr. Dicle Yurdakul, “Aslında dünyadaki en büyük yıkımı insan gerçekleştiriyor. Terminatör filmleriyle büyümüş bir nesil olarak, insanın en büyük terminatör olduğunu düşünüyorum.” dedi. Gelecekte kendi algoritmasını yazan, enerjisini üreten yapay zekâların hayatımıza gireceğini dile getiren Dicle Yurdakul, bununla birlikte etik ve hukuk düzleminde yasal zeminin henüz oluşmadığını dile getirdi. Dicle Yurdakul’a göre en problemli durum, bu konudaki regülasyonların olmaması. Hukuk, adalet, eşitlik ve insan hakları konusunda bu hızda ilerleme sağlanamıyor ve teknolojinin hızı yakalanamıyor.

Yuval Noah Harari’nin Homo Deus kitabından örnek veren Yurdakul, “Harari, burada asker ve işçi olarak iki alanda insana ihtiyaç duyulduğunu yazıyor. Şimdi neden askere ve işçiye ihtiyaç olsun. Çoğu alan otomasyona bağlanmış durumda yapay zekâ bizim en son feda edeceğimiz işleri şimdiden elimizden aldı. Videolar, filmler yapıyor, senaryolar yazıyor.  Van Gogh tarzı resimler yapıyor. Bu durumda dünyada insana gerek var mı?” sorusunu sordu.

Yurdakul son olarak, insanın yaratıcılığını kendi icat ettiği makine sayesinde en üst düzeye çıkaracağını dile getirerek, “Hayatlarımızı yeniden tasarlamamız gerekecek.” öngörüsünde bulundu.