Güçlü Bağışıklık Sistemi Kanseri Durdurabilir Mi?​

Bağışıklık sistemi mikroorganizmaların hastalık oluşturmasına engel olduğu gibi iyileşme süresini kısaltabiliyor. Altınbaş Üniversitesi Öğr. Ü. Dr. Betül Özbek güçlü bağışıklık sisteminin kanser hücreleriyle savaşıp çoğalmasını yavaşlattığını belirtti.​

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Betül Özbek, bağışıklık sisteminin kanser üzerindeki etkilerine dair değerlendirmelerde bulundu, bağışıklığın güçlendirilmesi için vitaminlerin önemini anlattı.

Dr. Betül Özbek, bağışıklık sistemi hücrelerinin kanserli hücrelerin etrafını sararak vücuda yayılmalarına engel olabildiğini, bu nedenle bu sistemin yeterince güçlü olması gerektiğine dikkat çekti. Dr. Betül Özbek, “Düzenli fiziksel aktive, yeterli ve düzenli uyku, sağlıklı beslenme ayrıca bunları yaşam boyunca alışkanlık haline getirerek, bağışıklık sistemi güçlendirilebilir. Bunlara ek olarak tamamlayıcı olarak kullanılan vitamin ve mineral takviyeleri var. Ama bunların mutlaka doktor tavsiyesinde alınma gerekir." diye konuştu.

Dr. Özbek, vücudun normal yaşamsal işlevleri sırasında oluşan, zararlı serbest oksijen radikallerin antioksidan maddeler ile etkisizleştirdiğini ifade ederek, “Bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan maddelerin birçoğu yiyeceklerde bulunur. Ancak yetmediği noktada takviye olarak dışardan alınabilir. Antioksidan madde içeriği zengin gıdalarla beslenmek, fabrika gibi çalışan hücrelerimizde ortaya çıkan hasarların süratle onarılmasını ve hücresel faaliyetlerin kesintisiz olarak devam ettirilmesini sağlar." dedi.

En çok kullanılan vitaminlerle ile ilgili kullanım tavsiyelerinde bulunan Dr. Özbek, “Daha çok görme duyusu için önemli önemli olan A vitamini bağışıklık sisteminin doğal bariyeri olan deri ve mukozaların bütünlüğünün korunmasında da faydalı. A vitamini hayvansal kaynaklı gıdalarda bol miktarda bulunur. Turuncu ve sarı renkli sebze ve meyveler, A vitamininin öncülü olan karoten açısından oldukça zengindir. Özellikle havuçta yüksek miktarda bulunan beta-karoten, vücutta A vitaminine dönüştürür. Yine başka bir karoten olan likopenden zengin domates ve karpuz gibi kırmızı renkli meyve ve sebzeleri tüketmek, prostat kanserinden korunma açısından önemlidir." değerlendirmelerini yaptı.

Dr. Özbek, farklı tiplerdeki B grubu vitaminlerin her birinin farklı etkileri olduğuna dikkat çekerek, “Karbonhidrat metabolizmasında etkin bir yardımcı madde olan B1 vitamini (Tiyamin), sinir ve sinir-kas iletiminin düzenlenmesinde de çok önemli bir role sahip.“ dedi.

Dr. Özbek, B grubu vitaminlerin diğer tiplerinin faydalarını da şöyle sıraladı:

“B2 (Riboflavin), B3 (Niyasin/Nikotinik asit), B5 (pantotenik asit) ve B7 (Biyotin) vitaminleri, hücresel faaliyetlerin yürütülmesinde iş görürler. Bazılarının eksikliğinde dermatit denilen bir tür cilt hassasiyeti, nevralji adı verilen sinir hasarlanmasına bağlı şiddetli ağrılar ve çocuklarda büyüme geriliği ortaya çıkabilir. Kalp-damar hastalıklarından korunma ve bağışıklık sistemi için faydalı olan B6 vitamini (Piridoksin), aynı zamanda diğer B vitaminleri gibi hücresel faaliyetlerin yürütülmesinde de önemli bir role sahip. DNA sentezinde etkin rol alan (folat/folik asit), gebelik sırasında bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için, gebelik öncesinde anne adayı tarafından yeterli miktarda alınmalıdır. Ayrıca folat, kırmızı kan hücrelerimizin üretimindeki rolü sayesinde vücudumuzun hastalıklara karşı direncini arttırır. B12 vitamini (Kobalamin) değince akla hemen hafıza geliyor. Hafıza, bedensel ve ruhsal iyi hissetme hali ve bağışıklık sistemi için çok önemli. B12 vitamini vücudun yorgunluk hissetme eşiğini arttırır. Bitkinliğe karşı daha dirençli olmamızı sağlar. B9 vitamini gibi kobalamin de kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini destekleyerek vücuttaki tüm sistemlere faydalı etkiler gösterir."

Dr. Özbek, bağışıklık sisteminin etkin çalışabilmesi için C vitaminin şart olduğunun da altını çizdi. C vitamininin önemli özelliklerinden birinin diğer bazı vitaminlerin ve minerallerin vücuttaki emilimini arttırması olduğunu söyleyen Dr. Özbek, “Özellikle sigara içenlerin vücutlarında C vitamini miktarı normale göre çok daha az olması sebebiyle bu kişilerin C vitamini takviyesi almaları gerekir. Özellikle oksijen taşınmasında görevli olan demir elementinin vücudumuzda işlenmesinde rol alarak, tüm vücutta olduğu gibi bağışıklık sistemine de fayda sağlar." dedi.​