İkinci Elde Enfeksiyon Riski

Giyim sektöründeki fiyatlar hızla artmaya başlayınca son zamanlarda ikinci el alışveriş sitelerine talepler arttı. Altınbaş Üniversitesi’nden Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, ikinci el alışveriş sitelerindeki hijyen konusunda uyardı.

Altınbaş Üniversitesi’nden Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, ikinci el alışveriş siteleri ve deneme kabinlerinde kıyafet değişimi konusunda tüketicileri uyardı.

Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, “İkinci el alışveriş sitelerinde özellikle kıyafetler başta olmak üzere mutfak ve banyo gereçleri, anne-bebek ve kişisel bakım ürünleri hijyenik hale getirilmeden satışı gerçekleştirildiğinde ya da hijyenik hale getirilmeden kullanıldığında ciltten temas yolu ile bulaşan bakteriyel, viral, parazit ve mantar enfeksiyonları bakımından sağlığı tehdit edebilmektedirler.” diye konuştu.

Alver, ikinci el alışveriş sitelerindeki hijyenik olmayan ürünlerin vücut biti, uyuz hastalığı, Hepatit B, Kandida mantar enfeksiyonları, Trikomoniyaz ve Herpes simplex gibi enfeksiyonları bulaştırabildiğine dikkat çekerek, “Özellikle yenidoğan kıyafetleri hızla küçüldüğü için ve aynı zamanda biberon, emzik ve emzirme ürünlerinin kullanımı kısa süreli olabildiği için en çok tercih edilen ikinci el alışveriş ürünleri arasında yerini alıyor. Bununla birlikte yenidoğan ve bebeklik döneminde henüz dış ortam koşullarına karşı bağışıklık yanıtı oluşmadığından daha da dikkat edilmesi gereken bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır.” diyerek ikinci el online alışveriş sitelerindeki enfeksiyon riskini yorumladı.

Günde onlarca kişinin kıyafet denediği kabinlerde de enfeksiyon riski olduğunu belirten Ada Alver, “Deneme kabinlerinde aynı kıyafet günde onlarca kişi tarafından denenebiliyor, böylece hastalık enfekte kişiden sağlıklı bireye temas yolu ile bulaşabilmektedir. Bu nedenle kıyafetlerin birden fazla kişi tarafından denenmesi insan sağlığı açısından risk oluşturabildiğinden deneme kabinleri ve kıyafetlerin belirli aralıklarla dezenfekte edilmesinde yarar vardır.” diye konuştu.

Alışveriş ürünlerinin bulaş kaynağı olmasını engellemek için alınabilecek önlemler olduğunu da vurgulayan İpek Ada Alver, “Gerek yerinde gerekse online sitelerden alınan özellikle kıyafet başta olmak üzere tüm ürünlerin ürünün tipine göre çamaşır makinesi ya da bulaşık makinesinde en az 60 santigrat derece sıcaklıkta yıkandıktan sonra kullanılması veya sıcaklıkla bozulan ürünlerin sabun ve suyla yıkanıp beyaz sirke ile silindikten sonra kullanılmasını önermekteyim.” açıklamalarında bulundu.