Soğuk Yaralanmalarında Acil Müdahale

Yılın en soğuk günleri başladı. Soğuk hava dışarıda uzun süre kalmak donma ve hipotermiye neden olabiliyor. Altınbaş Üniversitesi İlk Yardım Eğitim Merkezi Müdürü Sosyolog Zehra Yıldız Çevirgen, donma ve hipotermiye karşı ilk müdahale sürecini anlattı.

​Altınbaş Üniversitesi İlk Yardım Eğitim Merkezi Müdürü Sosyolog Zehra Yıldız Çevirgen, donma nedeniyle yeterince kan gitmeyen, kanın pıhtılaştığı dokularda geri dönülmez ciddi hasarlar meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

Soğuk yaralanması ve donma halinde özellikle ileri yaştakiler ve çocuklara hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Zehra Yıldız Çevirgen, kulaktan dolma bilgilerle ilk yardım müdahalesinde bulunulmaması gerektiğini söyledi.

Normal vücut sıcaklığının 37 derece olduğunu hatırlatan Zehra Yıldız Çevirgen, bu sıcaklığın 25 derecenin altına düştüğünde kişinin donma belirtileri göstereceğini belirtti ve “Herkes birinci, ikinci ve geri dönüşümü olmayan üçüncü derece donma vakalarıyla karşılaşabilir. Bu durumda dokulara, yeterince oksijen gitmeyeceği için ciltte ödem ve morarmalar görülür. Hatta deride baloncuklar oluşabilir" diye konuştu.

Soğuk havalarda karşılaşılacak diğer bir durumunsa hipotermi yani kişinin normal vücut ısısının 35°C'nin altına düşmesi olduğunu anlatan Çevirgen, “Hipotermi vücudun uzun süre üretebileceğinden daha fazla ısı kaybetmesiyle oluşur. Soğuğa maruz kalınan sürenin uzaması halinde ilk olarak el, ayak ve burunda kızarıklık ve ağrı gelişir. Durum ilerledikçe kişinin derisinde pürüzler, karıncalanmalar ve sızlama hissi ile renk değişiklikleri olabilir. His kayıpları ile bitkinlik hali gözlemlenebilir. Hipoterminin ilerlemesiyle kişinin uykusu gelebilir ve ölüm riski baş gösterir. Bu nedenle soğuktan etkilenen kişilerin mümkün olduğunca uyanık tutulması gerekir" değerlendirmelerini yaptı.

İlk Yardım konusunda dikkat edilmesi gereken ilk konunun kişinin soğuk ve ıslak ortamdan uzaklaştırılması olduğunu ifade eden Zehra Yıldız Çevirgen, yapılması gerekenleri şöyle özetledi:

  • El donması: Yüzük, saat, bilezik gibi takılar mümkünse hızlıca ama nazikçe çıkarılmalı. Kuru bir bezle sarılmalı. Şişmeye karşı organ yukarıda tutulmalı. Donuk bölge ovulmamalı, kendi kendine kademeli olarak ısınması sağlanmalı.
  • Ayak donması: Asla yürütülmemeli. Uygun taşıma yöntemi ile taşınmalı. Tıbbi yardım (112) çağırılmalı ya da kişinin en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi sağlanmalı.
  • Donmayı önlemek amacıyla şekerli sıcak bir şeyler yedirmeye ve içirmeye çalışılmalı. Kalın giysiler giydirilerek üzeri kalın örtülerle örtülmeli.
  • Kesinlikle uyumaya izin verilmemeli.
  • Ilık bir odaya alınarak, bir süre sonra oda sıcaklığı kademeli olarak artırılmalı.
  • Alkol içeren içecek içirilmemeli.
  • Karla veya buzla vücudu ovulmamalı ve masaj yapılmamalı.

​