Muhsin Şefle Türk Mutfağının Geleceği

Michelin tavsiye rehberine giren Muhsin Şef, Altınbaş Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle bir araya geldi. Muhsin Ertürk, geleceğin şefleriyle deneyimlerini paylaştı, Michelin’e giden yolda önerilerde bulundu.

Altınbaş Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Türk Mutfağının Geleceği ve Önemi söyleşisi düzenledi. Üniversitenin Gayrettepe yerleşkesinde düzenlenen söyleşiye Michelin rehberine giren Lokanta Göktürk'ün şefi Muhsin Ertürk ve Seramik Sanatçısı Bilge Ertürk konuşmacı olarak katıldı.

Kültür ve Gastronomi Tarihi Uzmanı Dr. İnanç Atılgan'ın açılış konuşmasıyla başlayan söyleşide, Muhsin Şefi şahsen tanıyan ve şeflik sanatını deneyimleyen Dr. İnanç Atılgan, Gastronomi Bölümü'nün uluslararasılaşma stratejisi kapsamında Gastro Diplomasi alanındaki hedeflerini aktardı.

Altınbaş Üniversitesi olarak Türk mutfak kültürünün yurtdışında tanınması için özel bir misyon üstlendiklerinin altını çizen Atılgan, bu tür söyleşilerin artarak devam edeceğini belirtti. Atılgan, “Ertürk çifti, eşlerin bir gastronomi konsepti oluşturabileceğine güzel bir örnek teşkil ediyor. Lokanta Göktürk'te bu aile hikayesi sunuluyor. Muhsin Şef'in lezzetleri, Bilge Ertük'ün tabaklarında daha başka bir boyutta damaklara hitap ediyor, benzersiz bir harman oluşturuyor" diye konuştu.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Şef Gökhan Taşpınar'ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide, Muhsin Şef geleceğin şefleri olan gastronomi öğrencileriyle deneyimlerini paylaştı. Şef Muhsin Ertürk, sektörün zorlukları, nasıl başa çıkılması gerektiğini anlatırken, Michelin'e giden yolda dikkat edilmesi gerekenler hakkında tavsiyelerde bulundu. Şef, “Pişirilen ürünlerden çok, pişirme yöntemlerinin çok iyi bilinmesi gerekir. Uluslararası ürünlerin de mutlaka lezzetine ve işleme yöntemine göre Türk Mutfağında kullanılması gerekir" dedi.

Seramik Sanatçısı Bilge Ertürk de mutfak sanatlarında yemeğin lezzeti kadar sunumun ve görselliğin de önemli olduğunu vurguladı. Ertürk, “Bir sofranın 5 duyuya birden hitap etmesi ile etkisi artar. Bu nedenle tabak tasarımlarının yemekler ile uyumlu olması gerekir" dedi. Şef Muhsin Ertürk ve Bilge Ertürk ayrıca öğrencilerin kendileri için hazırladığı sunum tabaklarını inceleyerek, lezzet ve sunum teknikleri bakımından değerlendirmelerde bulundu. 

Etkinlik, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Uçan'ın konuklara fidan sertifikalarını takdim etmesiyle sona erdi.

Bir sonraki söyleşinin misafiri ise 30 yılı aşkın süredir Türkiye'de yaşayan ve Gastronometro yöneticisi Alman Şef Maximilian Thomae olacak.

​​