Altınbaş Üniversitesi’nde Halk Sağlığı Kampı

9. Halk Sağlığı Kampı 150’den fazla tıp öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplum sağlığının mercek altına alındığı kampta halk sağlığı gönüllülerine deneyim ve sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yeni bakış açıları kazandırılması hedeflendi.

​​

9. Halk Sağlığı Kampı, 150'den fazla tıp öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirildi. Altınbaş Tıp Öğrencileri Birliği'nin ulusal düzeyde organize ettiği etkinlik, Altınbaş Üniversitesi Mahmutbey Yerleşkesi'nde 2 gün sürdü. Toplum sağlığının irdelendiği etkinliğe, eğlenceli workshoplar da renk kattı.

9. Halk Sağlığı Kampı'nı düzenleyen Altınbaş Tıp Öğrencileri Birliği Başkanı Burçin Sena Sığıncı, tıp fakülteleri açısından halk sağlığının önemli bir perspektif ve sorumluluk alanı olduğuna dikkat çekti.

Altınbaş Tıp Öğrencileri Birliği Başkanı Sığıncı, “Dünya Sağlık Örgütünce, (DSÖ) sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik hali olarak tanımlanıyor. Tıp fakültelerinin de bu bütünlüğü göz önünde bulundurarak, öğrencilerine sadece tedavi odaklı değil, toplum sağlığını koruma ve geliştirme misyonu çerçevesinde eğitim vermeleri önemli." diye konuştu.

Hekim adaylarının etkili ve bilinçli bir toplum hayatı için sadece bireysel tedaviye değil, toplumsal düzeyde sağlık sorunlarına çözüm üretebilmeleri gerektiğini kaydeden Burçin Sena Sığıncı, “Koruyucu hekimliğin önemi giderek artıyor. Halk sağlığı, toplumun genel sağlık durumunu iyileştirerek yaşam kalitesini artırır. Bulaşıcı hastalıkların kontrolü, kronik hastalıkların önlenmesi, sağlık eşitsizliklerinin azaltılması ve toplumun genel dayanıklılığını artırma gibi hedeflere odaklanır. Sağlıklı bireyler, daha üretken bir toplum oluşturur ve toplumun dayanıklılığını artırır." değerlendirmelerini yaptı.

Sağlıklı bireylerin ekonomiye de büyük katkılarının olduğuna değinen Burçin Sena Sığıncı, “Toplum sağlığı ve güvenliği, gelecek nesillerin sağlıklı bir başlangıç yapmaları açısından da avantajlı bir ortam oluşturuyor. Halk sağlığına yapılan yatırımlar, toplumun genel refahını artırarak, daha sürdürülebilir ve sağlıklı bir toplum oluşturmaya yönelik kritik bir role sahip." dedi.

Sığıncı, Altınbaş Tıp Öğrencileri Birliği olarak bu sene Halk Sağlığı Kampı'nda katılımcılara keyifli içerikler sunduklarını da anlatarak şöyle konuştu:

“İki farklı workshop ile oturum aralarını daha keyifli ve interaktif hale getirmeyi hedefledik. Birincisi okulumuz dans kulübü olan biricik AUDANS'ın katkılarıyla gerçekleşen Sportif Latin Dans Workshopu oldu. Katılımcılarımıza eğlenceli bir deneyim sunarak, dansın enerjisiyle kamp atmosferine renk kattı. İleri Dönüşüm Atölyesi ile de atık kumaş, dergi ve ipler kullanılarak ileri dönüşüm kavramı ele alındı ve kolaj sanatıyla birleştirilerek sürdürülebilirlik ilkesine uygun yaratıcı projeler üretildi. Katılımcılar, atölyede sürdürülebilirlikle ilgili bilgi edinirken aynı zamanda el becerilerini geliştirdiler."

9. Halk Sağlığı Kampı'nda bu alanda yetkin isimler kritik öneme sahip sunumlar gerçekleştirdi.

Sağlığa Evet Derneği (SED) Başkanı Elif Dağlı, “Sağlıklı Yaşam İçin En Büyük Tehdit: Tütün Endüstrisi" başlıklı bir sunumu yaptı. Sunumda, tütün endüstrisinin daha az zararlı olduğunu iddia ettikleri tütün ürünleri ile salgının devamını sağlamak için geliştirdikleri pazarlama taktikleri ve planları hakkında bilgi verdi.

SED Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Toraks Derneği (TTD) Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Danışma Kurulu Üyesi Osman Elbek, “Tütün Kontrolünde Savunuculuk" sunumuyla, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi ve MPOWER stratejileri çerçevesinde tütün kontrolü mücadelesinin hedefi, yöntemi ve izlenmesini ele aldı.

TTD Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu'ndan Selin Çakmakçı Karakaya ise, iklim krizine değindiği sunumunda, iklim krizinin sağlığa olan derin, akut ve kronik etkileri; tütünün ve tütün endüstrisinin çevre ve ekoloji üzerindeki etkileri; iç ve dış ortam hava kirliliğinin insan sağlığına olan tehditleri başlıklarına yer verdi.

TTD Kadın ve Akciğer Sağlığı Özel Komitesi Yeşim Yasin ve Int. Dr. Mehmet Mert Şahin de “Toplumsal Cinsiyet ve Tütün Kullanımına Etkisi" başlığıyla yaptıkları konuşmalarında, toplumsal cinsiyetin sigara veya yeni nesil tütün ürünleri kullanımı üzerindeki etkileri, sigaraya başlama nedenleri, cinsiyetlere özgü sağlık sorunları ve endüstrinin toplumsal cinsiyet örüntülerini pazarlama tekniklerini anlattılar.

SED Yönetim Kurulu Üyesi ve TTD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Pınar Bostan ve TTD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Danışma Kurulu Üyesi M. Atilla Uysal ise nikotin bağımlılığının nörobiyolojik, psikolojik/davranışsal ve sosyal etkenlerle nasıl ilişkilendiği; sigara bırakma yardımının bu etkenlere yönelik yaklaşımları hakkında açıklamalarda bulundu.

TTD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Remziye Can, Pasif İçicilik ve Üçüncü El Sigara Dumanı hakkında bilgiler paylaştı.

Epilepsi ve Yaşam Derneği Başkanı Ebru Öztürk de Epilepsi hakkında toplumda farkındalık oluşturmak ve epilepsiyle yaşayan bireylerin günlük yaşamlarını nasıl sürdürebilecekleri üzerine konuşmasını gerçekleştirdi. ​

​​