Fay Hatlarında Aktivite İhtimali Ne?

Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasgür, Gemlik depremlerini, “Bu depremler Kuzey Anadolu Fay Hattı için bir tehlike oluşturmaz diyemeyiz, haberci depremler olarak izlenmeli” sözleriyle değerlendirdi.

​Gemlik Körfezi'nde 3 dakika arayla meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki iki deprem Marmara bölgesinde hissedildi. Özellikle sarsıntıların İstanbul'da hissedilmesi beklenen büyük İstanbul depremi konusunda tartışmaları da gündeme taşıdı.

Deprem Mühendisliği Uzmanı Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Hasgür, Gemlik Körfezi'nde meydana gelen depremleri değerlendirirken, bölgede daha önce kırılma olmaması nedeniyle bunun Güney Marmara'da beklenen bir deprem olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Zeki Hasgür, “Kuzey Marmara fay hattı 1999'da kırılmıştı. Ancak bu süre içinde Güney Marmara'da bir kırılma olmadı. Zaten gerilmiş, yükselmiş olan Güney Marmara'da 6 Şubat'taki son depremlerden sonra bölgenin gerilimi arttı. Bu, 5.1 büyüklüğündeki depremi, beklenen bir deprem olarak nitelendirebiliriz. Ancak bunlar ipucu veren, haberci depremlerdir. Bunun gibi 5.1 gibi depremlerin olmasını bekleyebiliriz. İzlenmesi gerekir" diye konuştu.

Prof. Dr. Zeki Hasgür, "Gemlik depremi, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı etkilemez diyemeyiz. Haberci depremler olarak izlemeliyiz. Bu bölgede aktivitenin artacağının da bir göstergesidir" yorumunu yaptı.​

​​