​Atık Değil, Hazine!

Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencileri ÇEVKO Vakfı'nın düzenlediği Yeş​il Nokta Ödülleri'nden ikincilik ile döndü. Ödül alan Phytocycle Projesi, Eczacılıkta geri dönüşüm fikrini temel alarak dünyanın sürdürülebilirliğine katkıyı amaçlıyor.

Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencileri Çağrı Budak, Nisa Merve Demircan ve Serdar Karaca'dan oluşan proje ekibi, Phytocycle adını verdikleri çalışmaları ile Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları Kategorisi'nde ikincilik ödülüne layık görüldü.

Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Çağrı Budak, yaklaşık bir yıllık süreçte çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Budak, amaçlarının, sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik bilinciyle hareket ederek, eczacılık sektörüne katkı sağlayacak fikirler geliştirmek olduğunu dile getirdi.

Çağrı Budak, Atık değil, Hazine! mottosuyla “Phytocycle" projesini geliştirdiklerini belirterek, “Bitkisel kökenli aktif madde üretimi esasına dayanan projemiz, eczacılık sektörüne olduğu kadar atıkların geri dönüşümünü sağlaması nedeniyle de çevreye önemli katkılar sağlayacak." dedi.

Budak, projenin meyve veya sebze atığı üreten fabrikalardan ya da halk pazarlarından alınacak doğal atıkların uygun laboratuvar koşulları ve yöntemleri kullanılarak resveratrol, saponin, fenol gibi aktif maddelerine ayrıştırılmasını öngördüğünü anlattı ve “Ayrıştırılmış bitkisel aktif maddeler Türkiye'de veya yurtdışında Ar-Ge laboratuvarlarına, OTC firmalarına ve üniversitelerde değerlendirilebilir. Eczacı üretimli bitkisel aktif maddeler pazarda güvenilir bir içerik olarak kullanılacak. Aynı zamanda, atıklar değerlendirildiği için de üretim maliyetindeki azalma; ürünün pazarda daha uygun fiyatta bulunmasına sebep olacak." diye konuştu.​​​​