Bir günde dört mevsim sizi hem psikolojik hem metabolik hasta edebilir!

Ülke genelinde hava sıcaklıklarında beklenmedik değişimler peşinden grip vb. hastalıkları getirebiliyor. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Şevket Özkaya, değişen hava şartlarında nelere dikkat etmemiz gerektiğine değindi.

Ülkemiz, küresel iklim değişikliklerinden en fazla etkilenen geçiş bölgesinde yer alıyor. Son dönemde, bu iklim değişiklikleri de kuşkusuz ülke genelinde hava sıcaklıklarında ani ve beklenmedik değişimlere yol açıyor.  Hatta, bir gün içinde dört mevsimi bir arada yaşatan bu anlık ısı değişiklikleri, sağlığımızı hem psikolojik, hem fiziksel hem de metabolik açıdan olumsuz etkileyebiliyor. 

Altınbaş Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, değişen hava koşullarıyla birlikte özellikle kış aylarında sıkça görülen grip ve benzeri hastalıkların artık her mevsimde görülebileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Özkaya, “İklim değişikliklerinin etkisiyle, mevsimsel hastalıklar, mevsim fark etmeksizin her dönemde karşımıza çıkmaya başladı. Bir günde dört mevsim yaşamak, vücudumuzu sistemik olarak hemen etkileyerek, kolayca ateş, öksürük, halsizlik, uzun süren yorgunluk ve eklem ağrıları gibi şikayetlere neden olabiliyor. Hatta, bu belirtiler, en ufak bir ısı değişikliğinde tekrarlayarak "kronik grip" halini alabiliyor.” Dedi. 

Ani ısı ve iklim değişimlerinin psikolojik etkilerinin de oldukça büyük olduğuna değinen Prof. Dr. Özkaya, “Bu değişimler, anksiyete, endişe, uyku sorunları, kas ağrıları ve yeme bozuklukları gibi fiziksel ve duygusal belirtilere yol açabiliyor. Kadınlar, hava değişimlerine karşı daha hassas olabilirken, erkeklerde ise genellikle uyku problemleri, agresiflik ve tahammülsüzlük gibi davranışsal değişiklikler gözlemlenmektedir.” Diyerek değişken hava durumunun hem fiziksel hem de ruhsal etkilerini aktardı. 

Bu dengesiz hava koşullarına vücudumuzu adapte edebilmek oldukça önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkaya, gece uyku düzenini bozan alışkanlıkların ve yeme-içme düzeninin yanı sıra, kullanılan ilaçların saatlerinin de düzenlenmesi gerekebileceğini işaret etti. Ayrıca, gün içinde iç ve dış ortamda yaşanan ani ısı değişikliklerine karşı uygun giysi seçimi büyük önem taşır. İnce veya kalın-terleten kıyafetler, şikayetlerin tekrarlamasına yol açabileceğinden, doğru giyinmek sağlığımızı korumada önemli bir faktör olduğunu söyledi. 

Son olarak Prof. Dr. Şevket Özkaya, bu koşullarda, psikolojik destek almak ve gerekirse uzman tavsiyesiyle hareket etmek, hem fiziksel hem de duygusal sağlığımızı korumak için önemli bir adım olduğunu belirtti.