Yangınlarda solunum zehirlenmeler ve yanıklar...

Altınbaş Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl, yangınlarda solunum zehirlenmeleri ve yanık vakalarına yapılacak doğru ilk müdahaleleri anlattı.

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki bir otelde çıkan yangın, büyük bir üzüntü yarattı. Bu tür acil durumlarda doğru ilk yardım müdahalelerinin önemi bir kez daha gündeme geldi. Altınbaş Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl, yangınlarda solunum zehirlenmeleri ve yanık vakalarına yapılacak doğru ilk müdahaleleri anlattı.

Özlem Karagöl, yanıklara ve solunum zehirlenmelerine doğru müdahale edilmemesi durumunda hayatı tehdit eden durumlarla karşılaşılabileceğini hatırlatan Karagöl, acil durumlarda soğukkanlı davranmanın önemine dikkat çekti.

Solunum zehirlenmelerinde ilk adımlar

Yangın dumanının insan sağlığına ciddi zararlar verebileceğini belirten Özlem Karagöl, dumanın içeriğinde bulunan karbon monoksit, karbon dioksit ve nitrojen oksit gibi gazların özellikle solunum yolunu etkilediğini vurguladı. “Dumana maruz kalan kişiyi derhal temiz havaya çıkarın. Eğer bu mümkün değilse pencere veya kapıları açarak ortamın havalandırılmasını sağlayın” dedi. Ayrıca şu önerilerde bulundu:

•    Dumandan kaçarken maske ya da ıslak bir bezle ağzınızı ve burnunuzu kapatın.
•    Solunum yolu zehirlenmesi belirtileri görülmeye başlar başlamaz hemen sağlık kuruluşlarından yardım isteyin.

Yanık vakalarında dikkat edilmesi gerekenler 

Yanık vakalarında müdahalenin yanığın derecesine ve etkilenen alanın büyüklüğüne göre değiştiğini ifade eden Karagöl, ilk müdahale için şu bilgileri paylaştı:

•    Küçük yanıklar: Yanık bölgesini basınçsız akan soğuk suyun altına tutarak ağrıyı azaltabilirsiniz. Ancak yanık su toplarsa bu kabarcıkları patlatmamalısınız. Krem, diş macunu ya da yoğurt gibi maddeler kesinlikle sürülmemelidir.
•    Büyük yanıklar: Yanan bölgedeki giysileri dikkatlice makasla çıkarın ancak deriye yapışmış parçaları zorlamayın. Yanık bölgesini soğuk suyla serinletin ve kimyasal madde kaynaklı yanıklarda bol su ile yıkayın.

Bebeklerde yanıklara özel önem gösterin

Bebeklerin cildinin hassas olduğu için yanıkların daha ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten Karagöl, küçük gibi görünen yanıkların bile hayati tehlike yaratabileceğini söyledi. Yanık alanının derinleşmemesi için 15 dakika boyunca soğuk su tutulmasının önemli olduğunu vurguladı.

Hayati uyarılar ve yanlış uygulamalar

Yanlış uygulamalar hakkında bilgileri veren Karagöl şu hususlara değindi: Yanık bölgesine krem, diş macunu ya da bitkisel ürünler sürmeyin. Yanığa yapışmış kumaşları çıkarmaya çalışmayın. Yanan kişiyi hemen yere yatırarak üzerini kalın bir örtüyle kapatın, ancak başını açık bırakın.” Dedi.