Altınbaş Üniversitesi Öğrenci Dekanı Dr. Duygu Kotan Türkden: "Gönüllülük şehrine katkı sağlamakla başlar"
Altınbaş Üniversitesi Öğrenci Dekanı Dr. Öğretim Üyesi Duygu Kotan Türkden, gönüllülük ve sosyal sorumluluk üzerine yaptığı açıklamalarda modern dünyada eğitimin sınıf ve ekran sınırlarını aşması gerektiğini vurguladı.
Günümüz dünyasında eğitimin sadece sınıflara ya da ekranlara sığdırılmaya çalışılması, teorik bilgiye sıkıştırılması sosyal sorumluluk ve gönüllülük ruhunu kavramak için yetersiz kalıyor. Uzmanlar gönüllülük ve yardımlaşmanın; eyleme dökülmediği sürece, sadece ezberlenmiş birkaç kelime olarak kalacağı konusunda hem fikir. Altınbaş Üniversitesi Öğrenci Dekanı Dr. Öğretim Üyesi Duygu Kotan Türkden, gönüllülük ve sosyal sorumluluk üzerine yaptığı açıklamalarda modern dünyada eğitimin sınıf ve ekran sınırlarını aşması gerektiğini vurguladı. Dr. Duygu Kotan Türkden, dijitalleşmenin getirdiği fırsatların yanı sıra yarattığı sınırlandırmalara da dikkat çekerek, “Ekranların arkasından tüm dünyaya ulaştığımızı düşünmek, aslında bizi küçük bir dünyaya hapsediyor” dedi.
Brain Rot ve sosyalleşmenin önemi
Oxford Üniversitesi’nin 2024 yılının sonlarında yaptığı araştırma ile gündeme gelen “brain rot” (beyin çürümesi) kavramına değinen Dr. Duygu Kotan Türkden, özellikle gençler ve çocukların duygusal zekalarını ve sosyalleşme yetkinliklerini geliştirme ihtiyacına dikkat çekti. “Eğitimi sadece teorik bilgiye sıkıştırmak, özellikle Z kuşağının önündeki en büyük engellerden biri. Oysa öğrencilerin, özellikle pandemi ve dijitalleşmenin hız kazandığı bu dönemde, gerçek hayata karışması ve sosyalleşmesi büyük önem taşıyor. Yaşadığımız şehir ve dünya, öğrenme açısından büyük bir okul,” ifadelerini kullandı.
Çöp toplayıp, yemek dağıttılar
Son üç yıldır üniversitelerinde öğrencilerini gönüllülük ve sosyal sorumluluk projelerine teşvik ettiklerini belirten Kotan Türkden, bu süreçte başlatılan akran koçluğu programından bahsetti. Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin, üst sınıflardaki gönüllülerden destek alarak uyum sağladığını ifade etti. Ayrıca, “Sosyal Sorumluluk ve Gönüllülük” dersleri kapsamında öğrencilerin gerçek hayatta sorumluluk alma fırsatı bulduğunu söyleyen Kotan Türkden, “Çöp toplamaktan yemek dağıtmaya, çocuk atölyelerinden sağlık taramalarına kadar pek çok etkinlikte yer alıyorlar. Dersler sona erdikten sonra da bu faaliyetlere öğrenci kulüpleri aracılığıyla devam ediyorlar. Bu çabaların, öğrencilerimizin hayatında kalıcı birer iz bırakacağına inanıyoruz,” dedi.
“220 öğrencimizle İstanbul Maratonu’nda gönüllülükte öncü olduk”
Türkiye İş Bankası 46. İstanbul Maratonu’nda Altınbaş Üniversitesi’nden 220 öğrenci gönüllü olarak görev aldı. Dr. Kotan Türkden, etkinlik boyunca su istasyonlarında hizmet veren öğrencilerin, maratonun en büyük gönüllü öğrenci grubu olarak dikkat çekti. Kotan Türkden, öğrencilerin bu çabasının Spor İstanbul tarafından “en büyük gönüllü öğrenci grubu” ödülüyle taçlandırıldığını belirtti. “Bu ödül, üniversitemizin eğitimi hayata dokunan bir anlayışla yeniden tanımlama vizyonunun ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha kanıtladı,” dedi.
“Gönüllülük hayata dokunmanın anahtarıdır”
Dr. Öğretim Üyesi Duygu Kotan Türkden, açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı: “İyilik yapmak ve çevremize katkı sağlamak sadece sınıfta öğretilmez; deneyimlenmesi ve yaşanması gerekir. Gönüllülük, öğrencilerimizin hayata dokunmasını ve toplumsal sorumluluklarını anlamalarını sağlıyor. Bu anlayışı içselleştirmeyen bireyler, iyiliği yalnızca popüler bir kavram olarak görmeye devam eder.”