Geçmişten Günümüze Bilgi Hazineleri: Kütüphaneler

Kütüphaneler sadece kitapların saklandığı yerler değil, aynı zamanda tarihin, bilimin ve sanatın birikimlerinin korunduğu ve paylaşıldığı mekanlardır. İşte İstanbul’da, kültürel zenginlikleriyle ünlü bu şehirde aradığınızı bulabileceğiniz kütüphaneler…

İstanbul, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve kültürel zenginlikleriyle ünlü bir şehir olmuştur. Bu zenginliklerin önemli bir parçası da şüphesiz ki kütüphaneleridir.

İstanbul’un kütüphane kültürü, Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanır. Yapımı Osmanlı dönemine denk gelen, Süleymaniye Kütüphanesi, Beyazıt Devlet Kütüphanesi Türkiye’nin en eski ve en büyük kütüphaneleri arasında yer alır.

Modern çağa geldiğimizde her ne kadar dijitalleşme ön planda olsa da bu yeni çağda da kütüphanelerin yeri bir başka.

İşte İstanbul’da modern çağa ayak uydurmuş, mutlaka görmeniz gereken 10 kütüphane

1 - Atatürk Kitaplığı

Cumhuriyet döneminin ilk yapılan kütüphanelerinden birisi olan Atatürk Kitaplığı, 500.000’den fazla eseri bünyesinde barındırarak yerli ve yabancı araştırmacıların başvuru kaynağı.

Adres: Gümüşsuyu Mahallesi, Miralay Şefikbey Sokak, No: 6; Beyoğlu/İstanbul

2 - Beyazıt Devlet Kütüphanesi

Eski adı Kütüphane-i Umumi Osmani olan Beyazıt Kütüphanesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca devletin kurduğu ilk kütüphane. Üstelik bu kütüphane Modern kütüphanecilik uygulamalarının ilklerinden birisi.

Adres: Beyazıt, Çadırcılar Caddesi, No: 34126; Fatih/İstanbul

3 - İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi, İstanbul hakkında derinlemesine araştırma yapmak isteyenler için çok güzel bir kaynak.

Adres: Meşrutiyet Caddesi, No: 47; Beyoğlu/İstanbul

4 - Rami Kütüphanesi

Eyüpsultan’da yer alan kütüphane Rami Kışlası’nın restorasyonu ile kurulmuştur. Modern kütüphanecilik hizmeti sunan Rami Kütüphanesi, İstanbul’un bilim, sanat ve kültür yaşamının önemli bir noktası.

Adres: Yeni Rami Mahallesi, Rami Kışla Caddesi, No: 98/1; Eyüpsultan/İstanbul

5 - Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi

Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi ziyaretçilerine sunduğu yüz binden fazla doküman ile araştırmacıların tercih ettiği kütüphanelerden birisi.

Adres: Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü, Sarıyer

6 - SALT Araştırma

Sanat, mimari, çevre ve sosyal yaşam üzerine eşsiz eserler barındıran SALT Araştırma’ya giriş tamamen ücretsiz.

Adres: SALT Galata kurucu Garanti BBVA Bankalar Caddesi 11, Karaköy

7 - İBB Sabahattin Ali Kütüphanesi

Başakşehir’de yer alan İBB Sabahattin Ali Kütüphanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 11 Ekim 2022 tarihinde hizmete açıldı ve 15.000 kitaptan oluşan zengin bir koleksiyona sahip.

Adres: Altınşehir Mahallesi, Osmanlı Caddesi, No: 49; Başakşehir/İstanbul

8 - Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi (TESAK)

Tarihi dokusuyla öne çıkan kütüphane, sahip olduğu kitap arşivinin yanı sıra CD koleksiyonu ve fotoğraf arşiviyle de öne çıkıyor.

Adres: Caferağa Mahallesi, Rıhtım Caddesi, No: 2/3 (Eski Başkanlık Binası) Kadıköy / İstanbul

9 -  Büyük Çamlıca Camii Kütüphanesi

2019 yılında hizmete açılan Büyük Çamlıca Camii Kütüphanesi, ziyaretçileri için için pek çok olanak sunuyor.

Adres: Ferah, Ferah Yolu Sk. No:47, 34692 Üsküdar/İstanbul

10 - Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi

Kanuni Sultan Süleyman zamanında inşasına başlanan Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi, dünyada eşi benzeri görülmemiş tek nüshaları bulabileceğin sanat eserleri barındırıyor.

Adres: Süleymaniye, Ayşe Kadın Hamamı Sk. No:27, Fatih