Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Bölüm Başkanının Mesajı​

Dr.  Öğr. Üyesi Adil USTURALI

Değerli Öğrencilerimiz,

Siyaset bilimi; siyasi gücü, siyasi davranış​ları ve siyasi düşünceyi anlamay​a ve bunların arasındaki ilişkiyi çözümlemeye çalışan bir disiplindir. Kamu yönetimi ise, siyaset biliminin kamu politikası ve devlet idaresine odaklanan bir alt disiplinidir. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü olarak sizlere hem siyaset biliminin daha teorik soru ve yöntemlerini hem de kamu yönetiminin daha somut yapı, sorun ve çözümlerini anlatmayı ve sizleri bu alanda yetkin ve uzman bireyler olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bölüm müfredatımızı da bu hedefe yönelik olarak bir siyaset bilimi ve kamu yönetimi uzmanının sahip olması gereken bilgi ve becerileri içerecek şekilde çok disiplinli olarak tasarladık. Müfredatımızı ve ders içeriklerimizi, siyasal ve yönetsel düşünce, süreç ve kurumları eleştirel olarak kavrayan, neden-sonuç örüntülerini bilimsel olarak değerlendirebilen, güncel gelişmeleri dikkate alarak yenilerini geliştirebilen ve uygulamaya dökebilen bireylerin yetişmesini hedefleyerek oluşturduk.

Bölümümüzde eğitim dili İngilizcedir, bölüme girmeye hak kazanan öğrencilerimiz İngilizce sınavına tabi tutulmakta, yeterliliklerine göre hazırlık bölümüne yönlendirilmektedir. Hazırlığı başarıyla bitiren öğrencilerimiz, bölüm derslerine başlamaktadır. Üniversitemizin uluslararasılaşma hedeflerine de uygun olarak, bölümümüzde farklı ülkelerden çok sayıda uluslararası öğrenci bulunmaktadır.

Müfredatımız tamamen Bologna Süreci'yle uyumlu şekilde tasarlanmış zorunlu ve seçmeli derslerden oluşmaktadır. Bölümümüzün öğrencisi olarak ilk iki yıl tüm sosyal bilimler öğrencilerinin edinmesi gereken becerileri size aktarmayı hedefleyen temel giriş derslerini alacaksınız. Üçüncü ve dördüncü yıllarda ise Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi disiplininde daha ileri seviye zorunlu derslerin yanında kendi ilgi alanlarınıza göre seçebileceğiniz seçmeli derslerimizi de seçebileceksiniz. Bu sürecin sonunda Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi'nin yanında hukuk, tarih, sosyoloji, istatistik gibi komşu disiplinlerde de temel yetkinliklere sahip olarak mezun olacaksınız.

Bölümümüzde eğitim-öğretim teknolojilerindeki gelişmelerin sunduğu olanaklar ile şekillenen Ters yüz edilmiş öğrenme modeli (flipped learning) kullanılmaktadır. Bu kapsamda dijital içeriği zenginleştirilmiş ders materyallerimiz ders öncesinde çevrimiçi öğrenme platformumuz olan UZEM üzerinden öğrencilerle paylaşılmakta, ders saatleri daha etkileşimli tartışmalar ve öğrenci merkezli çalışmalar için kullanılmaktadır. Ders programımızdaki ilk ve ikinci yıl zorunlu derslerimiz ile seçmeli derslerimizin birçoğu ters yüz edilmiş öğrenme ile verilmektedir. Bu altyapının vermiş olduğu imkan sayesinde 2020 Bahar döneminde başlayan COVID-19 pandemisinde de en hızlı ve sorunsuz biçimde çevrimiçi eğitime uyum sağlayabildik ve bu dönemi de başarıyla atlattık.

Bölüm olarak en güçlü yönümüz akademik kadromuz. Müfredatımızın hepsi tam zamanlı öğretim üyelerimiz tarafından yürütülmekte, hukuk, sosyoloji, uluslararası ilişkiler ve diğer yakın alanlara özgü dersler diğer fakülte ve bölümlerin desteğiyle yürütülmektedir. Siyaset teorisi, siyasi ve idari tarih, Türkiye siyasal hayatı, karşılaştırmalı siyaset, Avrupalılaşma, yönetişim ve kamu yönetimi alanında uzmanlığa ve uluslararası deneyime sahip öğretim üyelerimizin özgeçmişlerini ve yayınlarını akademik kadro sayfasından inceleyebilirsiniz. Bölümümüzün akademik kadrosu, araştırma ağırlıklı bir kadrodur. Öğretim üyelerimiz tarafından birçok ulusal ve uluslararası proje yürütülmüş ve yürütülmeye devam etmektedir.

Bölüm olarak öğrencilerimizin alana dair önemli isimlerle buluşturulması, güncel konuların kadromuz ve öğrencilerimiz tarafından ele alınmasına yönelik birçok bilimsel ve sosyal etkinlikler düzenlemeye çalışıyor ve düzenlenen etkinliklere katılım sağlıyoruz. Bölüm başkanı olarak öğrencilerimize tavsiyem, bu tür etkinliklere mutlaka katılım göstermeleridir. Öte yandan, bölümümüzün öğrencileri CO-OP

Programı dahilinde iş dünyasında deneyim kazanabilir veya kendi imkanlarıyla yaptıkları bölüm kapsamındaki bir stajı bölümümüzde ders yerine saydırabilir.

Son olarak, bölümümüzün öğrenciler açısından en heyecan verici iki özelliğinden bahsetmek istiyorum. Bunlardan birincisi, bölüm öğrencilerimizin Çift Anadal ve Yandal programlarına katılma hakları. Gerekli şartları sağlayan öğrenciler, üniversitemizde başka bir bölümde Çift Anadal programına kayıt olarak bu sürecin sonunda iki diplomalı olarak mezun olabilir veya daha dar kapsamlı olan Yandal programını tamamlayarak ilgilendiği bir disiplinde uzmanlık edinebilir. İkincisi ise, bölümümüzün sunduğu Erasmus değişim programı imkanı. Bölümümüzün imzaladığı Erasmus Anlaşmaları sayesinde öğrencilerimiz Almanya, İspanya, İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinde öğrenci değişim programlarına katılabilmekte, eğitimlerine bir yıla kadar seçtikleri üniversitede devam edebilmektedirler.

Aday öğrencilerimize tercih döneminde başarılar diliyor, bölümümüze kayıt olacak öğrencilerimize şimdiden “hoş geldin" diyor, sizlerle tanışmak için sabırsızlanıyoruz.

Dr. Öğr. Üyesi Adil USTURALI
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı​