Altınbaş Üniversitesi DASK Şampiyonu

Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri, DASK’ın düzenlediği 2024 Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’ndan iki ödülle döndü. Hem en iyi deprem performansı özel ödülüne layık görüldüler hem de yarışmanın şampiyonu oldular.

İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık bölümü öğrencilerinden oluşan Altınbaş Üniversitesi Takımı, hazırladıkları dayanıklı bina projeleri ile Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) yarışmasında şampiyon oldu. “Ripple Otel” ismini verdikleri projeleriyle bir de “En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü”ne layık görünen ekip, ödüllerini Gaziantep’te düzenlenen törende Bakan Mehmet Şimşek’in elinden aldı.

Doç. Dr. Sepanta Naimi ve Arş. Gör. Merve Handere’nin danışmanlığında yürütülen projeyi, İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık bölümü öğrencilerinden Kenan Şahan, Esra Nur Çağlar, Miray Öztürk, Ömer Bozdoğan ve Kübra Öztürk hazırladı.

Finale kalan 24 devlet ve vakıf üniversitesi arasından şampiyon olan takımın kaptanı Kenan Şahan, “24 kattan oluşan modelimiz Kahramanmaraş depremine eşdeğer bir sarsıntıya dayanarak, hasar almadan ayakta kalmayı başardı. Bu da bize doğru tasarımın önemini gösteriyor.” dedi.

Projelerinin en güçlü yanının çelik çaprazlar olduğunu ifade eden Kenan Şahan, “Bizim betonarmeden oluşan yapımızı çelik çaprazlarla dinamo oluşturarak düşey anlamda güçlendirdik. Bu nokta bize şampiyonluğu getiren husus oldu.” dedi.

Kenan Şahan, projelerinin deprem performansı, finansal olarak kira getirisi ve ağırlık gibi kriterlerle değerlendirilerek ödüle layık görüldüğünü belirtti ve takım olarak mutluluklarını dile getirdi.

Projede görev yapan Araştırma Görevlisi Merve Handere de, DASK’ın düzenlemiş olduğu depreme dayanıklı bina tasarımı yarışmasının öğrencilere önemli katkıları olduğuna dikkat çekti. Handere, öğrencilerin eğlenerek ve uygulayarak bir binayı sahaya nasıl hazırlamaları gerektiğini öğrendiklerine işaret ederek, “Burada tabi ki bir takım çalışması gerekiyor ve bu takımda bütüncül bir çalışma ortaya çıkarıyor ve öğreniyorlar.” dedi.

Her başarının bir hayalle başlandığını söyleyen Proje Danışmanı ve İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sepanta Naimi ise, “Öğrencilerimiz önce hayal edip, sonra uyguladılar. Uyguladıkları projenin doğru mu yanlış mı olduğunu test ettiler. Bu şekilde gerçek hayatta yapacakları tasarımların sonucunun ne olabileceğini görme fırsatı buldular.” diye konuştu.

Sepanta Naimi, yarışmadaki başarıları için öğrencilerini kutlayarak, “DASK’ın her yıl düzenlendiği bu yarışma ile başta inşaat mühendisi adayları olmak üzere üniversite öğrencilerinin deprem bilincini ve depreme dayanıklı bina tasarımı becerisini artırma hedeflediğini anlattı.
Doç. Dr. Sepanta Naimi, Türkiye’nin genelinin deprem bölgesi olduğunu vurgulayarak, “Deprem ülkesiyiz. Ancak bilimin gereklerini yerine getirirseniz dayanıklı binalar yapmak mümkün. Asıl önemli olan doğru tasarımlar ile doğa olayını afet olmaktan çıkarmaktır.” değerlendirmelerini yaptı.

Altınbaş Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık bölümü öğrencilerinin deprem konusundaki farkındalıklarını artırmak için bu sene yedincisi düzenlenen Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) yarışmasına katıldıklarını anlatan Naimi, öğrencilerin bu sayede deneysel olarak tasarladıkları yapıların davranışını yakından görebildiklerini belirtti.