Çift Diplomalı Hukuk Lisans Programı

Hakkında

Türkiye ve Almanya arasında ilk Çift Diplomalı Hukuk Lisans Programı'dır.

Altınbaş Üniversitesi ve Köln Üniversitesi arasında 12 Nisan 2012 tarihinde imzalanmış olan “Çift Diplomalı Türk-Alman Hukuk Lis​ans Programı"na ilişkin ortak protokol Türkiye'de Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından 2012 yılında onaylanmıştır. Almanya'da 2013 yılında Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiştir.

Altınbaş Üniversitesi Kurucu Vakfı “Mehmet Altınbaş" adını taşıyan İlk öğrenci grubu, programa 2013 - 2014 akademik yılında yerleştirilmiştir ve Köln Üniversitesi'nde eğitime başlamışlardır.

Köln Üniversitesi'nin Çift Diplomalı Hukuk Lisans Programı yürüttüğü diğer üç üniversite Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne,  University College London ve Universita degli Studi di Firenze (Floransa Üniversitesi)'dir.

Programın Amacı

Türkiye ve Almanya arasında ilk ve tek Çift Diplomalı Hukuk Lisans Programı olma özelliği taşıyan bu programdan, Türk ve Alman hukuk düzenlerinin birbirinden alacağı güç ve yaratacağı sinerji ile mezun olacak gençlerimiz global dünyanın ihtiyaçlarına hızlıca cevap vereceklerdir. Bu çerçevede, Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci de göz önüne alındığında, bu program tarihten gelen Türk- Alman hukuk ilişkilerini güçlendirmenin yanı sıra, bir uluslar arası vizyonu da hayata geçirmek işlevini de yerine getirecektir.

Ortak akademik çalışmalar Türk- Alman hukuk düzenleri arasında son derece etkili bir köprü oluşturacak ve sonraki nesillere çözüm odaklı bir zemin hazırlayacaktır.

Bu programda öğrencilere iki ülkenin hukuk birikimi yanında, farklı düşünme, yaratıcılık, sorgulama ve araştırma yeteneklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Program, her iki ülkenin sosyo-kültürel zenginliği ve iki üniversitenin geleneklerinden beslenerek, evrensel hukuk nosyonuna sahip, uluslar arası alanda çalışma yeteneği ve bilgisi olan hukukçular yetiştirecektir.

Programın ana hedeflerinden biri de Türk ve Alman Hukuk eğitimlerinin bütünleştirilmesidir. Bu bağlamda öğrencilere her iki ülkenin hukuk sistemlerinin kavranmasına yönelik bilimsel temeller, metodik yetenekler ve uluslararası düzeyde mesleki dil becerileri kazandırılacaktır.

Programın Yapısı

Programa her iki ülkeden kabule dilecek öğrenciler, iki ülkenin Hukuk Lisans Eğitimi alacaklardır. Öğrenciler birlikte olarak öğrenimlerinin ilk iki yılını Köln Üniversitesi'nde son iki yılını Altınbaş Üniversitesi'nde tamamlayacaklardır.

Diplomalar

Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, Altınbaş Üniversitesi'nden “Hukuk Lisans" derecesini ve Köln Üniversitesi'nden “Bachelor of Law" ( LL.B.) derecesini almaya hak kazanacaklardır. Ayrıca denklik yapmaları gerekmeyecektir.

Mezunlar mesleğe kabul koşullarını sağladıkları takdirde Türkiye'de hukuk mesleğini icra edebileceklerdir.

Almanya'da mesleki kariyerine devam etmek isteyen mezunların bu program ile alacakları LL.B. diploma notu, Almanya'daki Birinci Hukuk Devlet Sınavı'nın (Erstes Juristisches Staatsexamen) %30'unu oluşturabilecektir.

Öğrenciler, İngilizce bilmek koşuluyla, aynı zamanda Amerikan Hukuku Sertifika Programı'na (CUSL-Certificate United States Law) katılarak sertifika alabileceklerdir.